palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Nőtt a belvízi elöntés a térségben

Nőtt a belvízi elöntés a térségben

Ma reggel újabb területen, Tiszakécske térségében rendelt el belvízvédelmi készültséget a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, így Jászberény körzete kivételével minden belvízvédelmi szakaszon szivattyúzásra van szükség, egy vagy két műszakban. Változatlanul első fokú az árvízvédelmi készültség a Tisza jobb és bal partján, összesen 110 kilométernyi védvonalszakaszon.

 

Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén nem hullott csapadék, a KÖTIVIZIG működési területén pedig három napja nem esett. Az évszakhoz képest kissé enyhébb időjárás jellemzi a térségünket, a decemberi átlaghőmérséklet a mai napig 2,1 Celsius fok, amely 1,9 fokkal melegebb a sokévi, utolsó havi átlagnál.
A Tisza Tiszabercel feletti szakasza apad, alatta végig árad. Az árhullám jelenleg Tokaj térségében tetőzik, ahol ma reggel 697 cm volt a vízállás (II. fok 700 cm).
Vízállások az igazgatóság területén december 21-én, 7 órakor:
Tiszafüred       604 cm, áradó
Kisköre-alsó    618 cm, áradó
Szolnok           591 cm, áradó
A KÖTIVIZIG szerda reggel óta első fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Doba-Kanyari, a Fegyvernek-Lendencei szakaszokon és a Tiszaföldvár-Pityókai szakasz két őrjárásában, összesen 110 kilométernyi védvonalszakaszon. A Kisköre alatti folyószakaszon I. fokot elérő, azt meghaladó vízszintek kialakulása várható.
A Bodrogon továbbra is II. fokú a készültség, a folyó Felsőbereckinél tegnap reggel 698 cm-rel tetőzött (II. fok: 650 cm, III. fok: 700 cm), Sárospatak 638 cm, alig változó (II. fok: 600 cm).
A Zagyva-Tarna vízrendszerében a folyók vízállása kismértékben változik. Zagyvai vízállások ma reggel: Hatvan 86 cm, apadó, Szentlőrinckáta 89 cm, apadó, Jásztelek 192 cm, apadó. A Tarna vízállásai: Verpelét 69 cm, apadó, Tarnaméra 149 cm, kissé áradó, Tarnaörs 185 cm, apadó.
A Körösök vízrendszerében szintén árhullámok indultak el. A Kettős-Körös Békésnél 20-án 521 cm-rel tetőzött. Vízállások ma 7 órakor: Gyoma 501 cm, áradó, Szarvas 555 cm, áradó, illetve Kunszentmárton 547 cm, áradó.

Várható tiszai tetőző vízállások a vásárosnaményi tetőzés alapján:
Kisköre-alsó          665±20 dec. 26.
Szolnok                 650±20 dec. 28.
(Pontosabb előrejelzés a tokaji tetőzés után adható.)
Várható tetőző vízállások a Hármas-Körösön:
Szarvas                 560±20 dec. 21-22.
Kunszentmárton    570±20 dec. 26.
A Hármas-Körös alsó, a Tisza visszaduzzasztásával érintett szakaszán elhúzódó tetőzés várható.

Belvízvédekezés
Ma reggeltől első fokú belvízvédelmi készültség lépett életbe Tiszakécske térségében. Továbbra is első fokú a készültség a kiskörei, a kunhegyesi, a mezőtúri, a jászkiséri és a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon, míg Kisújszállás, Karcag és Cibakház körzetében II. fokú készenlét mellett, két műszakban üzemelnek a szivattyútelepek.
Az igazgatóság területén a szerdai összesítés szerint szerint 5780 hektárt borít víz, ebből 1930 ha vetés és 1180 ha szántó. Jelenleg 40 stabil szivattyútelep üzemel, amelyek együttesen napi 1,1 millió köbméter vizet emelnek át a befogadókba. A belvízvédekezésben 77 fő vesz részt, ebből 50 gépész és segédgépész, továbbá műszakiak és csatornaőrök is közreműködnek a munkálatokban. A szivattyúzáson túl a védekezők feladata a terület bejárása, az elöntési adatok regisztrálása, a csatornák, műtárgyak ellenőrzése, valamint a vízkormányzás.
Az igazgatóság működési területén lévő települések közül információnk szerint Túrkevén rendeltek el II. fokú belvízvédelmi készültséget.