palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Készültség újabb védelmi szakaszokon

Készültség újabb védelmi szakaszokon

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság december 20-án reggeltől első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el három árvízvédelmi szakaszon a Tisza jobb és bal partján, valamint további két belvízvédelmi szakaszon (Kisköre, Kunhegyes) lépett életbe készenlét a szivattyúk üzeme miatt.

A Tiszán érkező árhullám Záhonynál tegnap este 18-22 óra között 552 cm-rel (II. fok 600 cm) tetőzött.  A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés nagy valószínűséggel a II. fokú készültségi szintet jelentő 700 cm-es érték körül csütörtökre várható. Lejjebb, Tiszakeszig a II. fokú készültségi szint alatti tetőzésekre lehet számítani, míg a Tisza középső szakaszán az I. fokú készültségi szint környékén várhatók a jövő hét első felében.
A lehullott csapadék következményeként a Körösök vízrendszerében is árhullámok indultak meg. A Kettős-Körösön az árhullám ma reggel Doboz térségében tetőzött.
Tekintettel a Tisza áradó vízállására, a KÖTIVIZIG ma reggel 8 órától első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Doba-Kanyari, a Fegyvernek-Lendencei szakaszokon és a Tiszaföldvár-Pityókai szakasz két őrjárásában.
Szintén ma reggeltől első fokú belvízvédelmi készültség vált szükségessé Kisköre és Kunhegyes térségében. Változatlanul első fokú a készültség a mezőtúri, a jászkiséri és a ceglédi belvízvédelmi szakaszokon, míg Kisújszállás, Karcag és Cibakház körzetében II. fokú készenlét mellett működnek a szivattyútelepek.
Az igazgatóság területén a keddi állapot szerint összesen 3750 hektárt borít víz, ebből 1300 ha vetés és 650 ha szántó. Az elöntéseket Jász-Nagykun-Szolnok megyében regisztráltuk. Jelenleg 28 stabil szivattyútelep és 2 hordozható szivattyú üzemel. A gépek napi 1,1 millió köbméter vizet emelnek át a befogadókba. A belvízvédekezésben 64 fő vesz részt, ebből 39 gépész és segédgépész, továbbá műszakiak és csatornaőrök is részt vesznek a munkálatokban. A szivattyúzáson túl a védekezők feladata a terület bejárása, az elöntési adatok regisztrálása, a csatornák, műtárgyak ellenőrzése, valamint a vízkormányzás.
Az igazgatóság működési területén lévő települések közül információnk szerint Túrkevén rendeltek el II. fokú belvízvédelmi készültséget.
Amint az elmúlt években gyakorlattá vált, december 18-án, 8 órától a KÖTIVIZIG jégvédekezési készenlétet és úgynevezett melegen tartási kötelezettséget rendelt el a - Kiskörén állomásozó - Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókra. Ennek keretében a hajókon 12 órás őrszolgálatot látnak el.