palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Folytatódik a belvízvédekezés, árvízvédelmi fokozat is várható

Folytatódik a belvízvédekezés, árvízvédelmi fokozat is várható

Az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék árhullámot indított el a Tisza felső vízgyűjtő területén. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén a hétvégi esőzések következményeként belvízvédelmi készültség került elrendelésre Kisújszállás, Karcag, Cibakháza, Mezőtúr, Jászkisér és Cegléd térségében.

Az elmúlt napokban a folyók vízgyűjtőin jelentős mennyiségű csapadék hullott, az enyhe időjárásnak köszönhetően eső formájában. Ennek hatására a Tisza felső szakaszán, valamint mellékfolyóin, a Bodrogon, a Túron és a Körösökön intenzív vízszintemelkedések alakultak ki.
A folyók vízgyűjtőin a december havi sokéves átlag másfélszerese, vagy azt kismértékben meghaladó csapadék hullott eddig a Felső-Tiszán, a Szamoson, a Bodrogon és a Körösökön. A Zagyva-Tarnán, Sajó-Hernádon és a Maroson a sokéves december havi átlagot elérő csapadékot észleltek.
Az Igazgatóság területén december 16-ig területi átlagban 72,7 mm csapadék hullott, mely a sokéves decemberi átlag (40,5 mm) 180 %-a. Az elmúlt két hétben lehullott jelentős mennyiségű csapadék következtében belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Közép-Tiszán.
Jelenleg a kisújszállási, a karcagi és a mezőtúri védelmi szakaszokon II. fokú, a cibakházi, a jászkiséri és – a mai naptól – a ceglédi védelmi szakaszokon I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben.
A készültség elrendelésének oka, hogy az esőzésnek köszönhetően a belvízcsatornák vízszintje megemelkedett, a befogadók magas vízállása miatt a torkolati zsilipeket zárni kellett, így a gravitációs kivezetés megszűnt és a szivattyútelepek indítása vált szükségessé.
Az igazgatóság területén jelenleg 28 stabil és 2 db hordozható szivattyútelep üzemel. A stabil szivattyútelepek 1535 ezer m3vizet emelnek át a befogadókba. A hordozható szivattyúk közül a Rahonca-éri szállítható szivattyú Besenyszög-Szórópuszta közelében, a Villogó főcsatorna 30+500-as szelvényben lévő hordozható szivattyú Kunhegyes térségében található. Átemelt vízmennyiség 24, 48 ezer m3.
A KÖTIVIZIG területén a tegnapi adatok alapján összesen 3750 hektáron van belvízi elöntés, melyből vetés: 1200 ha; szántó: 700 ha; rét/legelő: 1100ha; egyéb: 750 ha. Az elöntéseket Jász-Nagykun-Szolnok megyében regisztráltuk.
A védekezésben 56 fő vesz részt, ebből 34 fő szivattyútelepi gépész és segédgépész, továbbá műszaki és csatornaőrök is bevonásba kerültek a belvízvédekezésbe.
Az Igazgatóság területén lévő települések közül Túrkeve jelentette, hogy 2017. december 18-án 12:00 órától I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.
A Tisza vízállása Vásárosnaménynál 2017. december 19-én 2:00 órakor 738 cm-rel tetőzött.
Jelenleg az árhullám a Vásárosnamény és Záhony közötti térségben tetőzik.
Vízállások az Igazgatóság területén ma reggel 7:00 órakor:
Vízmérce    Vízállás (cm)    jelleg
Tiszafüred    585    áradó
Kisköre-alsó    585    áradó
Tiszaroff    607    áradó
Szolnok    555    áradó
Tiszaug    409    áradó

A Zagyva-Tarna vízrendszerében nem hullott jelentős csapadék, a folyók vízállása kis mértékben változik.

A Körösök vízrendszerében szintén árhullámok indultak el, a Fekete-Körös ma 3:00 órakor 545 cm-rel tetőzött, a Kettős-Körös továbbra is árad, Békésnél a vízszint ma 7:00 órakor 507 cm volt.

Várható tetőzések:
Tisza
Vízmérce    Tetőző vízállás (cm)    időpont
Kisköre-alsó    665±20    2017. 12. 25.
Szolnok    650±20    2017. 12. 27

Hármas-Körös
Vízmérce    Tetőző vízállás (cm)    időpont
Szarvas    560±20    2017. 12. 22.
Kunszentmárton    570±20    2017. 12. 26.

A Hármas-Körös alsó, visszaduzzasztással érintett szakaszán elhúzódó tetőzés várható.

Tegnap reggel 8 órától az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítása alapján elrendeltük a Jégvirág VII. és a Jégvirág VIII. jégtörőhajók I. fokú készültségét.

Várható időjárási helyzet:
A legtöbb helyen többórás napsütés várható, az ország keleti felén viszont a szakadozott felhőréteg mellett rövidebb napos időszakok valószínűek. Estétől észak felől ismét megnövekszik a felhőzet, ekkor kisebb hószállingózás is kialakulhat. Az északi, északnyugati szelet napközben az Észak-Dunántúlon és a Tiszántúlon élénk lökések kísérik.
A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között várható. Késő este 0, -6 fok valószínű, az északi völgyekben lehet ennél kissé hidegebb.