palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Tisza-tó: egylépcsős téli vízszint

Tisza-tó: egylépcsős téli vízszint

Az előttünk álló téli időszakban 610 plusz 10 centiméteres vízszint beállítását javasolta a Tisza-tavon a tározót üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a szeptember 26-án, Kiskörén megtartott egyeztető tárgyaláson.

A hagyományos eseményen Horváth Lajos, a KÖTIVIZIG műszaki igazgatóhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta: célunk a tározó üzemeltetési szabályzatával és vízjogi üzemeltetési engedélyével összhangban egy olyan ütemterv elfogadása, amit a többség támogat.
Ezt követően Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök előadásait hallhatták az Tisza-tó hasznosításában érdekelt meghívottak. Elsőként a februári jeges ár levonulását és a sikeres védekezés Tisza-tavi beavatkozásait ismertette. Kitért arra, hogy a történtek újfent bizonyítják a téli vízszint fontosságát, hiszen ha az ár nagyobb vízhozammal és csak 1 méterrel magasabban vonul le, nagyságrendekkel tetemesebb károkkal számolhattunk volna a parti infrastruktúrában.
A másik témára áttérve bejelentette: idén eddig 28 552 kerékpáros haladt át a vízlépcső üzemi hídján, ami időarányosan rekordot jelent, s az év egészét tekintve bizonyosan meg fogja haladni a 30 ezret. Ez a szám már önmagában indokolja a tó körüli árvízvédelmi töltésen tavaly bevezetett új forgalmi rendet. Emlékeztetett arra, hogy a gáton egyre növekvő számban kerékpározók védelme, a balesetek elkerülése érdekében tavaly a tó jobb partján 5, a bal parton pedig 4 helyen - kétkerekűvel átjárható - sorompókkal zárta le a KÖTIVIZIG a töltéskoronát a nyári vízszint időszakában, megakadályozva az utóbbi időszakban jelentősen megemelkedett átmenő, üzletszerű személy- és áruszállító gépjárműforgalmat, ugyanakkor lehetővé téve a kikötők, horgászhelyek autóval való megközelítését. Akadtak, akik nemtetszésüket kezdetben a sorompók megrongálásával fejezték ki, ezért az igazgatóság valamennyihez kamerarendszert telepített. E biztonsági szisztéma jelentősen csökkentette az elkövetők és vandál cselekményeik számát.
Takács Attila kiskörei szakaszmérnök-helyettes a jeges ár levonulásától mostanáig tartó vízminőségi kárelhárítás részleteibe avatta be a jelenlévőket. Előadásából kiderült, hogy szeptember 15-ig a Tisza-tó egyes részterületeiről, a gátőrjárások vízoldali előteréről, valamint a vízlépcső felvizéről összesen 529 köbméter kommunális hulladékot gyűjtöttek össze. Ezen kívül 308 köbméternyi uszadékfát és 3342 köbméternyi egyéb szerves anyagot is kiemeltek a duzzasztóműnél. Ugyancsak sokat mondó adat, hogy egyéb települési kevert hulladékból 529 köbmétert (28,5 tonnát) szállítottak a lerakóba.
Utolsó eladóként Virágné Kőházi-Kiss Edit, a KÖTIVIZIG Vízrendezési és Öntözési Osztályának helyettes vezetője a Jászsági- és a Nagykunsági-főcsatorna kísérletképpen megemelt téli vízszintjének hatásait elemezte, többek között halgazdálkodási aspektusból.
A konstruktív légkörű tárgyaláson természetesen a horgászok képviselői is ismertették álláspontjukat az elhangzottak kapcsán. Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. első embere kifejtette, a horgászok számát nem befolyásolta a gátzár. A téli vízszint mértékéről és beállításának üteméről pedig elmondta, hogy számukra az a legkedvezőbb megoldás, ha minél később és minél kisebb ütemben ürítik le a tavat, azaz a hal minél nagyobb víztömegben élhessen.
A hozzászólásokat és véleményeket összegezve Horváth Lajos főmérnök elmondta, hogy a tározó üzemeltetési szabályzatában 610+10 centiméter a téli vízszint mértéke, azaz ezúttal nem lesz alacsonyabb és magasabb téli vízszint, ahogy az elmúlt években. Ha nem érkezik árhullám a folyón, a vízszintcsökkentés megkezdésének céldátuma október 30., amennyiben 9 fokra vagy annál alacsonyabbra hűl a tó vize. Ha ennél magasabb a vízhőmérséklet, akkor később indul a leürítés. Az előírások szerint azonban november végére, december elejére - a jegesedést megelőzően - be kell állítani a 610+10 centiméteres téli vízszintet.