palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 25.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 25.

Hidrometeorológia:

Az elmúlt 24 óra folyamán a Tisza vízgyűjtőin területi átlagban jelentéktelen mennyiségű csapadék esett. Működési területünkön valamennyi folyón – Tisza, Zagyva-Tarna, Hármas-Körös és a Hortobágy – Berettyó - végig apadás figyelhető meg. A Tisza apadása az elkövetkezendő nap során 4-20 cm lesz. Ma reggel a Tisza középső és alsó szakasza jégmentes volt, a Zagyván az éjszakai fagyok hatására parti jeget figyeltek meg.

 

Árvízvédelem:

Továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn a Tisza mentén a Tisza-tó alatti szakaszon, a Zagyva torkolati szakaszán, valamint a Hármas-Körös jobb partján. A Hortobágy Berettyón Karcag-Kisújszállás között II. fokú készültség van érvényben.
A fokozat mérséklésével a Védelmi Osztag készültségét megszüntettük. Árvízvédekezési munkálatokban az elmúlt 24 órában 176 fő vett részt, akik a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálatot és a védművek ellenőrzését látták el. Újabb árvízi jelenségeket az elmúlt nap folyamán nem észleltek.
A töltések mentén továbbra is folyamatosan szivattyúzzuk a felgyülemlett fakadó és szivárgóvizeket az őrházaknál, Tiszasüly belterületén, valamint a tiszaburai templomnál. Tiszabura határában a Piroskai átemelőnél a Katasztrófavédelem által biztosított szivattyúkkal a tiszaburai önkormányzat folytat szivattyúzást.

Belvízvédelem:

Az elmúlt nap hideg, többnyire száraz időjárásnak köszönhetően csaknem ezer hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg 66 950 hektárt borít belvíz igazgatóságunk működési területén. Jász-Nagykun-Szolnok megyében is csökkent az elöntés mértéke, a társigazgatóságok jelentése alapján összesen mintegy 57 340 hektár  van  víz alatt.
Belvízvédelmi fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás: továbbra is II. fokú a belvízvédelmi készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
Az elmúlt 24 órában csökkent a szivattyútelepek által átemelt víz mennyisége: 38 stabil és 31 mobil szivattyútelep összesen csaknem 3,2 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 194 fő vett részt. A védekezéshez segítségül a társigazgatóságok biztosítanak szivattyút.
A lakott területek mentesítése érdekében a működési területünkön lévő önkormányzatok – Igazgatóságunk szakmai irányításával és a részükre biztosított szivattyúk és szivornák segítségével – szivattyúzással és az elvezető árkok és átereszek tisztításával védekeznek.  A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a Jásztelek-Jászapáti közötti út, és a Fegyvernek és a 34. számú főutat összekötő műút.  Elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632 sz. közlekedési utat is.  A közutak elöntésének megelőzésére Cegléd önkormányzata a Cegléd-Lajosmizse út mentén ároktisztítást végzett, a Kis-Berceli úti társulati csatornát a Dél-Pest megyei VGT tisztította ki. Nyársapát önkormányzata az árkok, átereszek tisztítását végezte.
A szivattyútelepeink fokozott igénybevétel mellett működnek, folyamatosan végezzük a befogadó csatornák kotrását, medertisztítását, a növényzet, uszadék eltávolítását a vízelvezetés megkönnyítése érdekében. Abádszalók külterületén befejeződött a Mirhó-Gyócsi belvízcsatorna iszaptalanító kotrása.  A Jászkiséri szakaszon lévő Csátés és a 22-es belvízcsatornán 3-3 db esésnövelő szivattyú folyamatosan üzemel. A Kunhegyeshez közeli V-II-6 csatornán folyamatosan üzemelnek a mobil szivattyú állások és folytatódik a csatorna preventív kotrása. A V-II-6 csatornán kotrógéppel megnyitottuk a korábban kiépített mederelzárást és hozzákezdtünk a csatorna felső szakaszának és a csatorna melleti területek vízborításainak levezetéséhez. Igazgatóságunk területén egyre több gazdálkodó vesz részt a földjeiken lévő vízborítások leeresztésében, a belvízcsatornák szivattyús víztelenítésében. Öcsödön az Agrothermál Kft. 2 diesel szivattyúval emeli be a belvizet a Nagykunsági főcsatornába.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. A működési területünkön lévő 104 önkormányzat közül 51 település rendelt el belvízvédelmi készültséget: I. fokú készültség van érvényben 16 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kisköre, Kétpó, Abádszalók, Jászapáti, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tiszaderzs, Jászalsószentgyögy és Túrkeve). 25 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Hevesvezekény, Mezőtúr, Nagyrév, Tiszaföldvár, Örményes, Sarud, Tiszaug, Mezőhék, Csemő, Kocsér, Kunszentmárton, Kunhegyes), míg 10 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Cegléd, Kunmadaras, Újszilvás és Nyársapát) III. fokú készültséget rendelt el.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Északnyugat felől melegfront felhőzete csúszik a vízgyűjtők fölé. A frontból a Kárpát-medence északi felén alakulhat ki több helyen havazás, itt a holnap reggelig lehulló csapadék mennyisége területi átlagban 2 és 5 mm között alakul, másutt 2 mm alatt valószínű, szintén havazás formájában. Holnap felettünk hullámzik majd a fent említett frontrendszer, akkor is erősen felhős lesz az ég, és már a keleti területeken is várható több helyen havazás. A déli, délnyugati áramlás miatt a Kárpát-medence északi részén várható a legtöbb csapadék, de a mennyisége mindenütt 5 mm alatt alakul. Csütörtökön még ciklonális hatások érvényesülnek, az Északi-, Északkeleti-Kárpátokban továbbra is többfelé várható havazás, majd ezt követően anticiklon erősödik meg felettünk. A jelenlegi számítások szerint az időszak végéig jelentős mennyiségű csapadék már nem valószínű. A 0 fok magassága többnyire a felszín közelében vagy az alatt lesz.

Lovas Attila
igazgató, védelemvezető