palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Zivataros, meleg június

Zivataros, meleg június

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – másfél megyényi – működési területére júniusban átlagosan 57,6 milliméter csapadék hullott, ami 9,2 kevesebb a sokéves 6. havi átlagnál. A 22 Celsius fokos havi átlaghőmérséklet viszont 2,2 fokkal magasabb a sokéves értéknél.

 

Köztudottan június az év legcsapadékosabb hónapja, amikor is - 1963 óta tartó méréseink szerint - területi átlagban 66,8 milliméternyi eső érkezik térségünkben a földfelszínre. Idén ennél szerényebb mennyiséggel kellett beérni, igazgatósági átlagban ugyanis 57,6 milliméter esett. Mindez - hasonlóan a májushoz - kifejezetten egyenlőtlenül oszlott el, két és félszeres különbséget is tapasztalhattunk a KÖTIVIZIG működési területén. A csapadék zömében jellemzően két hullámban, a hónap elején és végén átvonuló frontok eredményeként hullott le. A legtöbb esőt, 82,5 millimétert Kunszentmártonban regisztráltuk, ebből 46,8 milliméter egyetlen nap (25-én) zúdult a Tiszazug fővárosára. A Jászságot ugyanakkor kevés csapadék áztatta, Jászkiséren például csupán 33,4 millimétert mértünk.
A vízgyűjtőkön is hasonló helyzet állt elő, az átlagnál több csapadék csak a Bodrogon és a Felső-Tiszán esett, utóbbi területen a sokévi átlag másfélszerese.
Júniusban Szolnokon 22 Celsius fokos átlaghőmérsékletet jegyezhettünk fel, ami 2,2 fokkal magasabb a sokéves havi átlagnál. A leghűvösebb napon 11,2 fokra hűlt le a levegő, a legmelegebb időszakban pedig 33,5 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Hőséget (30 fok feletti maximumot) 7 nap éltünk meg.
A Nap összesen 292,4 órát sütött az év hatodik hónapjában.

A júniusban lehullott csapadék mennyisége a KÖTIVIZIG kiemelt mérőállomásain (milliméter)
Kisköre            62,4
Jászkisér         33,4
Tiszasüly         41,1
Jászberény     42,6
Karcag            72,8
Kisújszállás    70,2
Kunhegyes     65,6
Mezőtúr          60,4
Kunszentm.    82,5
Törtel              44,8
Szolnok          57,4