palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 24.

KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztató 2011. január 24.

Hidrometeorológia:

Az elmúlt 24 óra folyamán a Tisza vízgyűjtőin területi átlagban jelentéktelen mennyiségű csapadék esett. A Tisza újabb árhulláma jelenleg Tiszaug térségében tetőzik. Ma reggel a Közép-Tiszán Szolnokig apadó vízállásokat mértek, Tiszaugnál 624 cm, változatlan jellegű volt a vízállás. Az apadás várható üteme a Szolnok alatti szakaszon az elkövetkezendő nap során 3-10 cm lesz. A Zagyva-Tarna folyói, a Hármas-Körös és a  Hortobágy – Berettyó végig apad. Ma reggel a Tisza középső és alsó szakasza valamint a Zagyva jégmentes volt.

Árvízvédelem:

A Hortobágy Berettyó apadása miatt tegnap II. fokúra mérsékeltük az árvízvédelmi készültséget a folyó Karcag-Kisújszállás közötti szakaszán. Továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn a Tisza mentén a Tisza-tó alatti szakaszon, a Zagyva torkolati szakaszán, valamint a Hármas-Körös jobb partján.
A fokozat mérséklésével a Védelmi Osztag készültségét megszüntettük. Árvízvédekezési munkálatokban az elmúlt 24 órában 184 fő vett részt, akik a fokozatnak megfelelő figyelőszolgálatot és a védművek ellenőrzését látták el. Újabb árvízi jelenségeket az elmúlt nap folyamán nem észleltek.
Tiszakécskénél a Tisza Kunsági VGT által üzemeltetett Foktoroki szivattyútelepi nyomócsőnél vízszivárgás tapasztalható, a hiba feltárásán és elhárításán folyamatosan dolgoznak szakembereink. A töltések mentén továbbra is folyamatosan szivattyúzzuk a felgyülemlett fakadó és szivárgóvizeket az őrházaknál, Tiszasüly belterületén, valamint a tiszaburai templomnál. Tiszabura határában a Piroskai átemelőnél a Katasztrófavédelem által biztosított szivattyúkkal a tiszaburai önkormányzat folytat szivattyúzást.

Belvízvédelem:

Az elmúlt nap hideg, száraz időjárásnak köszönhetően tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Jelenleg 67 850 hektárt borít belvíz igazgatóságunk működési területén, melyből vetés 18 650 ha, szántó 23 900 ha valamint rét, legelő 15 400 ha.  Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is csökkent az elöntés mértéke, jelenleg mintegy 58 190 hektár  van  víz alatt.
Belvízvédelmi fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás: továbbra is II. fokú a belvízvédelmi készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
Az elmúlt 24 órában csökkent a szivattyútelepek által átemelt víz mennyisége: 40 stabil és 31 mobil szivattyútelep összesen mintegy 3,7 millió m3 vizet emelt át a befogadók irányába. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 196 fő vett részt. A védekezéshez segítségül a társigazgatóságok biztosítanak szivattyút.
A lakott területek mentesítése érdekében Újszász, Jánoshida, Alattyán, Jászkisér, Jászdózsa, Sarud és Jásztelek önkormányzatának segítségnyújtásként Igazgatóságunk szivattyút illetve 2 településen szivornyát is biztosít. Hevesvezekény, Kisköre önkormányzatai is szivattyúzással védekeznek. Alattyán belterületén a KÖTI-KÖVIZIG műszaki irányításával ároktisztítást végeztek. Az önkormányzatok kérésére Jászalsószentgyörgy és Szászberek településeken Igazgatóságunk műszaki segítséget nyújt a belterületi védekezéshez. A folyamatos vízátfolyások miatt továbbra is le van zárva a Jásztelek-Jászapáti közötti út, és a Fegyvernek és a 34. számú főutat összekötő műút.  Elöntés veszélyezteti a Kétpó-Mezőtúr közötti 4632 sz. közlekedési utat is.  Cegléd önkormányzata a Cegléd-Lajosmizse út mentén ároktisztítást végzett, a Kis-Berceli úti társulati csatornát a Dél-Pest megyei VGT tisztította ki.
A szivattyútelepeink fokozott igénybevétel mellett működnek, folyamatosan végezzük a befogadó csatornák kotrását, medertisztítását, a növényzet, uszadék eltávolítását a vízelvezetés megkönnyítése érdekében. Abádszalók külterületén folytatódott a Mirhó-Gyócsi belvízcsatorna iszaptalanító kotrása.  A Jászkiséri szakaszon lévő Csátés és a 22-es belvízcsatornán 3-3 db esésnövelő szivattyú folyamatosan üzemel. A Csátés belvízcsatornán a vízfolyási akadályok eltávolításának eredményeként 50-60 cm-es vízszintcsökkenés alakult ki a kikotort szakaszon, melynek hatása további 650 m-es szakaszon érvényesül. A Kunhegyeshez közeli V-II-6 csatornán folyamatosan üzemelnek a mobil szivattyú állások és folytatódik a csatorna preventív kotrása. A V-II-6 csatorna felső szakasza melletti területek vízmentesítése érdekében december végén megépített mederelzárást elbontottuk, a folyamatos megfeszített munka eredményeként a csatorna képes befogadni és szállítani a környező területekről bevezetett belvizet. Igazgatóságunk területén egyre több gazdálkodó vesz részt a földjeiken lévő vízborítások leeresztésében, a belvízcsatornák szivattyús víztelenítésében. Öcsödön az Agrothermál Kft. 2 diesel szivattyúval emeli be a belvizet a Nagykunsági főcsatornába.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú készültségben védekezik, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. A működési területünkön lévő 104 önkormányzat közül 52 település rendelt el belvízvédelmi készültséget: I. fokú készültség van érvényben 16 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Jászladány, Tószeg, Jászboldogháza, Jászkisér, Pusztamonostor, Kisköre, Kétpó, Abádszalók, Jászapáti, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tiszaderzs, Jászalsószentgyögy és Túrkeve). 25 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Jásztelek, Hevesvezekény, Mezőtúr, Nagyrév, Tiszaföldvár, Örményes, Sarud, Tiszaug, Mezőhék, Csemő, Kocsér, Kunszentmárton, Kunhegyes), míg 10 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Cegléd, Kunmadaras, Újszilvás és Nyársapát) III. fokú készültséget rendelt el.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

Nyugat-Európa fölött hatalmas anticiklon található, amelynek keleti peremén hideg, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok haladnak a vízgyűjtőkön át dél felé. A vízgyűjtőket ma éjszaka elért hidegfront napközben az Alpokban többfelé, másutt elszórtan okoz havazást, hózáport. Az estig lehulló csapadék mennyisége az Alpokban 2-7 mm között, délkeleten 2-3 mm körül várható, másutt 1 mm alatt valószínű. Kedden a vízgyűjtők északi, északnyugati felén szórványosan, szerdán ugyanott többfelé várható havazás, hózápor, másutt számottevő csapadék nem valószínű. A hét közepétől mediterrán ciklon vonul a Földközi-tenger fölött kelet felé. A jelenlegi számítások szerint számottevő csapadék nem valószínű, ugyanakkor délen többfelé várható havazás. Vasárnap egy hidegfront érkezésére lehet számítani, és ezt követően jelentősen csökken a csapadék kialakulásának esélye.    A 0 fok magassága többnyire a felszín közelében vagy az alatt lesz.

Lovas Attila

igazgató, védelemvezető