palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Nem találtak legyőzőre a szolnoki vízügyi középiskolások

Nem találtak legyőzőre a szolnoki vízügyi középiskolások

Négyen indultak, s az első négy helyet szerezték meg a szolnoki Pálfy – Vízügyi Szakgimnázium 14. évfolyamos tanulói az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny környezetvédelem-vízgazdálkodás ágazati döntőjén, amit a közelmúltban rendeztek meg Szegeden. Ilyen sikert még nem könyvelhetett el a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal együttműködő iskola.

A megmérettetésre az a 16 diák kapott meghívást, aki a februári elődöntő írásbelijén elérte a bejutáshoz szükséges ponthatárt. A három napos döntő szóbeli vizsgákkal kezdődött, ahol a versenyzőknek öt különböző tantárgyból (jogi ismeretek, környezetvédelem, környezetgazdálkodás, építési ismeretek, illetve vízgazdálkodás) 1-1 tétel erejéig kellett számot adni tudásukról a Belügyminisztérium és az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviselőiből álló zsűri előtt. Ezt követte a gyakorlat, amelynek során gépészeti és hidrobiológiai feladatot is meg kellett oldaniuk a tanulóknak. Izgalommal teli, feszült várakozás előzte meg az eredményhirdetést, tudván, hogy az, aki az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen legalább 71 százalékos eredményt ér el, mentességet kap a technikusi vizsga alól.
– Fantasztikus élmény volt, amikor a zsűri elnöke elkezdte felolvasni a helyezettek nevét – emlékezett vissza P. Tóth Tibor felkészítő és kísérő tanár. – Már a 7. helyezettnél jártunk és még mindig nem mondták egyik diákom nevét sem. Majd amikor az 5. helyezettet is megnevezték, tudtam, hogy miénk az első négy helyezés, ezzel az abszolút győzelem. Minden évben előkelő helyezéseket érünk el az országos szakmai tanulmányi versenyeken, de ilyen még nem volt az iskola történetében – fűzte hozzá.
Az eredmények: 1.  Récsányi Előd Gábor, 2. Csesznik Bence, 3. Olcsák Klaudia, 4. Hornyák Levente. A győztes diákok felkészülését Válentiné Báldos Éva, Erdeiné Csontos Margit, Szekeres Erzsébet, Szekeres János, Surman Pál és P. Tóth Tibor tanárok segítették.
Ugyancsak elismerésre méltó eredményeket értek el az iskola 12. osztályos tanulói is az Ágazati Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Országos Versenyén a környezetvédelem-vízgazdálkodás ágazatban: 1. helyezett lett Baláti József, 4. Deme Rómeó Ádám, 7. Szabó Attila (ők ezért az eredményeikért 100 többletpontot kaptak és vihetnek tovább egyetemi jelentkezésük során) 11. Boros Petra, 23. Gönczöl Milán.
Az érintett pedagógusok reménykednek abban, hogy az említett országos sikereknek köszönhetően a Pálfy-Vízügyi Szakgimnázium környezetvédelem-vízgazdálkodás ágazata az iskolák eredményességi ranglistáján a tavalyi országos 2. helyről idén az első helyre léphet.

Az első képen (balról jobbra) az immár technikus Récsányi Előd, Olcsák Klaudia, Csesznik Bence és Hornyák Levente P. Tóth Tibor tanár társaságában. A második képen Válentiné Báldos Éva tanár, Boros Petra, Szabó Attila, Deme Rómeó, Baláti József, Gönczöl Milán és Erdélyiné Csontos Margit tanár látható.