palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Szeszélyes április sok esővel

Szeszélyes április sok esővel

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére áprilisban átlagosan 53,7 milliméter csapadék hullott, ami 16,6 milliméterrel haladja meg a sokévi IV. havi értéket. Hőmérsékleti szempontból a tavasz második hónapja megfelelt az ilyenkor megszokottnak, a 11 Celsius fokos havi átlaghőmérséklet csupán 0,2 fokkal maradt el a sokéves átlagnál.

Áprilisban a legtöbb csapadék két nap alatt – 18-án és 19-én - esett le, utóbbi napon Jászberény körzetét például 52,9 milliméter áztatta. Egyébként az egész hónapot tekintve is a Jászság fővárosában mértük a legnagyobb mennyiséget, 75,2 millimétert. Ezzel szemben a legkevesebb eső - 42,1 milliméter - Kunszentmárton térségében hullott, de Szolnokon sem volt lényegesen több (47,5 milliméter). 
A kirívóan csapadékszegény decembert (havi területi átlag 1,0 mm) követően az idei év első négy hónapjában összesen 136,1 millimétert mértünk KÖTIVIZIG-átlagban, ami 11,4 milliméterrel haladja meg a sokéves I-IV. havi mennyiséget. (Január 32,5 mm, február 29,6 mm, március 20,3 mm, április 53,7 mm.) 
Az elmúlt hónapban a havi átlaghőmérséklet 11,0 fok volt (sokévi 11,2 fok). A legmelegebbet 3-án tapasztalhattuk, amikor Szolnokon 23,8 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. (Érdekességként márciusban egytized fokkal magasabb volt a havi csúcs.) A fagy ugyanakkor „hajszálnyival” elkerülte a térséget, a leghidegebb napon, 21-én csak 0,4 fokig süllyedt a hőmérséklet. Áprilisban 188,5 órán keresztül sütött a nap, valamivel kevesebbet, mint a megelőző hónapban (197 óra).   

Copyright © Minden jog fenntartva.