palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Csegei kompavató vízügyes részvétellel

Csegei kompavató vízügyes részvétellel

A hajdúsági kisváros nagy ünneppel fogadta a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hatfős küldöttségét április 21-én, amikor is felavatták a februári jeges áradatban a partról elragadt, majd egy Tisza-tavi övzátonyra kisodródott, végül a kiskörei Jégvirág VIII. jégtörő hajóval hazavontatott, azóta felújított és ismét forgalomba állított kompot.

 

Szilágyi Sándor, a település polgármestere beszédében elmondta: IV. Béla király uralkodásának idejéből származó írás bizonyítja, hogy Tiszacsege és Ároktő között már a 13. század közepén rév üzemelt. A legújabb kori történésekre térve emlékeztetett arra, hogy a vízi járművet február 13-án egy emberrel – a média híradásainak köszönhetően határainkon túl is ismertté vált Janival - a fedélzetén elragadott a jeges ár, akit a szolnoki helikopteres katonai alakulat egysége mentett ki. Az önkormányzat tulajdonában lévő komp Tisza-tavi mentését és hazavontatását már a KÖTIVIZIG végezte. Felújítása majdnem 19 millió forintba került. A városvezető köszönetet mondott mindenkinek, aki segített abban, hogy újra forgalomba állhasson a vízi jármű. Úgy vélte, a komp az összefogás példájává vált az országban, s bejelentette: mostantól minden év áprilisában megtartják a komp napját Csegén.
Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója az ünnepségen felidézte, hogy februárban közel 40 éve nem tapasztalt jeges ár alakult ki a Tiszán. A folyó teljes hazai szakaszán 6 millió köbméter jég vonult le, miközben a Tisza-tóban felhalmozódott mintegy 20 millió köbméternyi jeget vissza kellett tartani. Amikor a csegei komp elszabadult, kiemelt figyelemmel kísérték az útját, mivel jelentős károkat okozhatott volna a műtárgyakban. A jeges ár Tisza-tavi átvezetését célzó vízkormányzási beavatkozásoknak plusz hozadéka volt, hogy a komp a folyómederből kisodródott a Sarudi-medencébe, ahol fennakadt egy övzátonyon. A Jégvirág VIII. jégtörő hajó, miután elősegítette a jég átvezetését a vízlépcsőnél, még aznap elindult a komp mentésére, lehúzta az övzátonyról és a kiskörei téli kikötőbe vontatta. Az igazgató megjegyezte, akkor nem úgy nézett ki, mint most. Villámgyorsan sikerült megszerezni az összes engedélyt ahhoz, hogy a jégtörő másnap reggel visszavontathassa a kompot eredeti állomáshelyére, Tiszacsegére. - A Tisza elvette, visszaadta, a KÖTIVIZIG pedig segített, hogy visszajuttassuk – fogalmazott végezetül Lovas Attila. 
A beszédeket követően Szilágyi Sándor polgármester és Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője a nemzeti színű szalag átvágásával adta át a régi-új kompot, Lévai Zoltán üzemeltető pedig – ahogy a hajók avatásán megszokott – egy üveg pezsgőt tört össze a vízi jármű oldalán.

A képre kattintva galériánkban az ünnepség néhány pillanata látható, februárban készült felvételeink pedig a komp hányattatását, Tisza-tavi fennakadását, valamint hazavontatását örökítették meg.

Copyright © Minden jog fenntartva.