palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Tisza-tó: gátzár a nyári vízszint időszakában

Tisza-tó: gátzár a nyári vízszint időszakában

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság - a kerékpáros forgalom biztonsága érdekében - a Tisza-tavi töltés sorompókkal történt lezárását a téli vízszint időszakára feloldotta a nyári vízszint beállításáig, legkésőbb április 30-ig. Ezt tavaly szeptember 27-én, a Kiskörén rendezett téli vízszintegyeztető tárgyaláson kompromisszumos megoldásként jelentette be Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója, miután a Tisza-tó hasznosításában érdekelt szervezetek képviselői kifejtették álláspontjukat e témában. A döntést támogatásukról biztosították a tározó körüli települések polgármesterei is.

 

Az adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a Tisza-tó a kerékpárosok kedvelt célpontjává vált az elmúlt években, létszámuk megháromszorozódott 2008 óta. Tavaly rekordszámú, 20 540 biciklist regisztráltunk a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídján, ebből 2623 versenyzőt és 17 917 aktívan kikapcsolódó turistát. Havi bontásban vizsgálva a duzzasztóművön áthaladó, két keréken kirándulókat, a legtöbben (3773) augusztusban pattantak nyeregbe, ezt követi a július, a május, a szeptember, a június és az október. Ezzel szemben a versenyzőket kizárólag májusban és szeptemberben üdvözölhettük a tározó töltésén. Az ő védelmük, a balesetek elkerülése miatt vált szükségessé az üzletszerű, átmenő – s nem ritkán relatíve nagy sebességű - gépjárműforgalom korlátozása a gáton, miközben a horgászhelyek, kikötők autóval történő megközelítése egész évben biztosított. Ezután ez lesz tehát a közlekedési rend: téli vízszintnél nyitott, nyári vízszintnél pedig zárt sorompók. 
A döntésnek megfelelően a nyári vízszint beállításakor a következő helyszíneken zárjuk le a sorompókat:
A Tisza bal parti árvízvédelmi töltésén
•    144+655 (Nagykunsági-főcsatorna)
•    154+630 (Tiszaderzsi szivattyútelep)
•    163+708 (Tiszaszőlős)
•    169+448 (Tiszafüred-Örvény) töltéskilométer szelvényekben
A Tisza jobb parti - KÖTIVIZIG kezelésében lévő - árvízvédelmi töltésén
•    136+750 (Kisköre-Tiszanána közigazgatási határ)
•    143+629 (Tiszanána-Sarud közigazgatási határ) töltéskilométer szelvényekben
A Tisza jobb parti - ÉMVIZIG kezelésében lévő - árvízvédelmi töltésén
•    0+450 (Újlőrincfalva, csónakkikötő) töltéskilométer szelvényekben
•    4+920 (Poroszló, Szarka rámpa)
•    7+947 (Poroszló, ER-TANK kikötő) töltéskilométer szelvényekben
A forgalmi változásokkal kapcsolatosan a közlekedők tájékoztatásaként többek között „zsákutca” táblákat helyezünk el a töltéskoronára felhajtó rámpáknál. Idén a sorompókat felügyelő kamerákat is telepítünk, miután tavaly többször előfordult, hogy ismeretlen elkövetők megrongálták az elzáró szerkezeteket.

Copyright © Minden jog fenntartva.