palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

KÖTIVIZIG Kiskörei Szakaszmérnökség telephelyeinek energetikai fejlesztése

A projekt azonosító száma: KEHOP-5.2.11-16-2016-00090  
Kedvezményezett: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Megítélt támogatás összege: 126 619 320 Ft, a támogatás mértéke: 100 %.
A Közép Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnöksége többek közt Magyarország egyik legnagyobb mesterséges létesítményét, a Kiskörei-tározót és annak létét biztosító duzzasztómű, valamint a kapcsolódó egyéb létesítmények üzemeltetését, fenntartását végzi. A tározó, mai nevén Tisza-tó, számos funkciója (öntözővíz ellátás, turizmus, hajózás, természetvédelem) mellett - árvízi időszakokat kivéve - folyamatos villamos energiatermelést tesz lehetővé a duzzasztómű mellett elhelyezkedő vízerőmű révén. Ezért a létesítmény-együttes az ország kritikus infrastruktúra hálózatának része, s fokozott figyelmet igényel a biztonságos üzemeltetése. A folyamatos üzem érdekében célszerű alternatív energiaforrás biztosítása egy esetleges hosszabb áramszünet zökkenőmentes áthidalása, kompenzálása céljából. Ezen túl a Kiskörei Szakaszmérnökség irodaháza munkahely, emellett telep, műhely is működik, továbbá itt lelt otthonra a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Kiskörei Rendőrőrse, valamint innen biztosítjuk a duzzasztómű mellett üzemelő hajózsilip energiaellátását is. A rendszerhez kapcsolódik az Érfűi szivattyútelep, amelynek gyakori működtetése szintén jelentős energiamennyiséget emészt fel. Így a telephelyek meglehetősen nagy energiafelhasználása miatt az alternatív energiaellátás jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ezért úgy döntött, hogy megújuló energiaforrás, azon belül is napenergia hasznosításával termel villamos energiát. A fejlesztés a kiskörei, Tisza II. telephelyen, valamint Abádszalókon, az Érfű szivattyútelepen  napelemes kiserőművek telepítését teszi lehetővé. A beruházást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága 2016. december 19-én kelt döntésében támogatásra érdemesnek ítélte, a Támogatási Szerződés pedig 2017. február 23-án lépett hatályba. A beruházás kivitelezése márciusban kezdődött el és a műszaki átadás-átvétel augusztus 30-án történt meg.

A fejlesztés eredményeként Kiskörén, a raktárépület tetejére 528, egyénként 265 W teljesítményű polykristályos napelemet szerelt fel a kivitelező, míg Abádszalókon 298 napelemet telepített földre cölöpözős technológiával. Az előbbi rendszer teljesítménye 140 kWp, ami éves szinten 140 ezer kWh megtermelt energiát jelent, ami hozzávetőlegesen 60-70 családi ház éves áramfogyasztását fedezné. Az utóbbi helyszínen létesített kiserőmű 75 kWp teljesítményű, ami éves szinten 75-80 ezer kWh-t termel, ami 30-40 családi ház éves fogyasztásával egyenértékű. A rendszer további fő részeit alkotják az inverterek, a rögzítéstechnikai, a védelmi és egyéb villamos berendezések, kábelek, valamint a monitoring eszközök.
A napelemekkel előállított elektromos energiamennyiség mintegy háromnegyedét nyáron, 20 százalékát a tavaszi-őszi hónapokban, 5 százalékát pedig télen biztosítja a kialakított rendszer.

A projekt sajtóközleménye letölthető innen.