palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Levonult a Közép-Tiszán a jeges ár

Levonult a Közép-Tiszán a jeges ár

Bár még kisebb intenzitású jégzajlás megfigyelhető a KÖTIVIZIG (bal part) és az ATIVIZIG (jobb part) kezelésű, a Tiszazuggal határos folyószakaszon, megállapíthatjuk, hogy levonult az elmúlt közel negyven év legnagyobb jeges árvize a Közép-Tiszán.

A Felső-Tiszáról érkezett jégzajlás kedden érte el az igazgatóság működési területét, lényegében a Tisza-tavat.  A 33-as út tiszafüredi hídja felett jégtorlasz alakult ki, amely csak éjszaka indult meg. Haladása azonban nem tartott sokáig, egy órával később ugyanez a jégtömeg, felszakítva és maga előtt tolva a folyó álló jegét Tiszaörvény térségében torlódott fel és megállt. Ezt követően hol megállt, hol megindult a jégfolyam, majd szerda délelőtt a Tisza-tó legkeskenyebb részén, a tiszaderzsi szűkületben feltorlódott és ismét megállt. Az éjszaka folyamán sikerült stabil helyzetben tartani oly módon, hogy Kiskörén megkezdtük a duzzasztást, így a felvízszint emelésével ellenerőt fejtettünk ki. A célirányos vízkormányzással három eredményt értünk el, több mint 20 órán keresztül helyben maradt a torlasz, jelentős része kifordult a Tisza-tó medencéjébe (így került a csegei komp is az övzátonyra), s nem utolsósorban felszakadt és széthúzódott. Az ily módon mintegy felére csökkentett méretű jégtömeg csütörtök reggel indult el és viszonylag gyorsan el is ért Kiskörére. Ekkor kiegyenlítettük a vízszintet, két jégtörő hajónk is munkába állt a jéggel teljesen berakódott két nyílás kitisztítása végett, s a vízlépcső felemelt szegmenstáblái alatt átvezettük az elmúlt majd négy évtized legnagyobb jeges árvizét, ami elképesztő mennyiségű hordalékot, uszadékot sodort magával, a horgászkunyhótól a kisebb-nagyobb vízi járművekig, az úszóművektől a stégekig, a fáktól a kommunális hulladékig.
A jégzajlás Kisköre alatt is egyes szakaszokon lelassult, megállt, összetorlódott, majd újra lendületbe jött. Útközben a rengeteg uszadékot szállító jeges ár egyre jobban keveredett a folyó álló jegével és még aznap, az esti órákban érkezett Szolnokra. Péntek reggel - elérve a tiszakécskei éles kanyarulatot - lelassult, majd összetorlódott mintegy 8 kilométer hosszan.  Ma délelőtt indult el újra, és a Tiszainokánál meg Tiszasasnál kialakult álló jéggel együtt késő délután ért Csongrádra. 
Az elkövetkező időszakban is lehet számítani azonban – elsősorban parti jég eredetű – szórványos jelenségekre, kisebb-nagyobb jégdarabokra a folyó felszínén.