palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Megindult a jégtömeg Szolnok felé

Megindult a jégtömeg Szolnok felé

Ma reggel 7.30-kor a Kiskörei tározóban Tiszanána-Dinnyéshát térségében (409,8 folyamkilométer szelvényben) a feltorlódott jég megindult. Tegnap a KÖTIVIZIG duzzasztással megemelte a felvízszintet, így megközelítően 24 óráig sikerült helyben tartani a felső folyószakaszról érkező torlaszt Tiszaderzs magasságában, amelynek egy része, mintegy 3 hektáron befordult a tározó területére. A jégtömegben nagy mennyiségű elszabadult úszómű és roncs található. A Tiszacsegén elsodródott komp tegnap a késő délutáni órákban a Sarudi medencébe sodródott ki. A torlasz megindulása vagy további apadása esetén a medencébe kiúszott jégtömeg és vele együtt a komp is visszasodródhat a főmederbe. A duzzasztást ma reggel 8:20-kor megszüntettük.

A ma reggel a torlasz előtt megindult mintegy 800 méter hosszú 100 %-os jégzaljással vonuló jégtömeg elérte a Kiskörei Vízlépcsőt, a kiskörei vasúti híd alatti szakaszon már megjelent a zajló jég. A jégtömeg biztonságos átvezetése érdekében a Kiskörei Vízlépcsőnél a KÖTIVIZIG megkezdte a duzzasztás megszüntetését. Az igazgatóság fokozott figyelőszolgálattal követi a jég vonulását a Kisköre alatti szakaszokon is.
A Tiszán Kisköre alatt is több helyen megindult a korábban összetorlódott jég, de továbbra is van olyan szakasz, ahol állójég található a folyón. Az M4-es autópálya tiszai keresztezésében lévő munkaterületen, felkészülve a vízlépcsőn történő jégátvezetés következtében kialakuló jégzajlásra, az úszó létesítmények a rögzítését megerősítették, folyamatos helyszíni felügyelet biztosítása mellett.
A szükséges beavatkozások és a megerősített figyelőszolgálat felállítása érdekében az Igazgatóság tegnap 12 órától a Kisköre alatti folyószakaszra Csongrádig III. fokú jeges árvízvédelmi készültséget, a Kisköre alatti árvízvédelmi fővédvonalakra – a Tisza jobb parton Kiskörétől Tószegig, a bal parton Pusztataskonytól Cibakházáig – a jég észlelése és nyomon követése érdekében III. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el. A jégvédekezés időszakára a Kiskörei Vízlépcső üzemi hídját lezárták a közforgalom elől, kizárólag szolgálati célú járművek közlekedése engedélyezett.

A KÖTIVIZIG továbbra is felhívja a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak figyelmét arra, hogy a Tiszán levonuló jeges árvíz következtében a folyón nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani, ezért a még vízben lévő eszközök mederből történő eltávolítását, illetve biztonságos rögzítését tegyék meg. A kompok és pontonhidak tulajdonosainak, üzemeltetőinek  szintén számítaniuk kell a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) és meg kell tenni a szükséges intézkedéseket.

A Tiszán a jégtorlódások következtében elhúzódó árhullámra és első fokot meghaladó vízszintek kialakulására lehet számítani. A vízállásokat a jég torlódása, majd újbóli megindulása nagyban befolyásolja.
Vízállások az Igazgatóság területén ma 7:00- kor:
Vízmérce    Vízállás (cm)    jelleg
Tiszafüred    627    apadó
Kisköre-alsó    645    áradó
Tiszaroff    665    áradó
Szolnok    591    áradó
Tiszaug    392    apadó

A Zagyva és a Tarna végig apad, ma reggel a Zagyván Jászteleknél 215 cm volt a vízállás. A folyó gyakorlatilag jégmentes. Csupán kisebb szakaszokon figyeltek meg parti jeget és 10%-os jégzajlást.
A Körösök vízrendszerében szintén apadás figyelhető meg. Ma reggel 7:00-kor Szarvasnál 411 cm, apadó, Kunszentmártonnál 457 cm, apadó volt a vízállás. A Körösökön levonult árhullámot követően a folyó jégmentessé vált.
A Hortobágy-Berettyó felső szakaszán kissé árad, az alsó szelvényekben apad. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös apadása befolyásolja. Ma 7:00-kor: Borznál 243 cm apadó, Mezőtúr-Árvízkapu-felsőnél 324 cm, apadó vízállást regisztráltak.

Árvízvédelem
A Tiszán továbbra is III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben az árvízvédelmi védvonalakon a Tisza-tó mentén, illetve tegnap déltől Kisköre és Tószeg, valamint Pusztataskony és Cibakháza között. A Tisza folyóra Tiszafüred és Csongrád között, illetve a Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon szintén III. fokú jeges árvízvédelmi készültség érvényes.
A Közép-Tiszán továbbra is pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség helyszíne az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterület.

Belvízvédelem
Az elmúlt napokban számottevő csapadék nem hullott a KÖTIVIZIG területén. A hőmérsékletek tekintetében az évszakhoz képest kissé enyhébb időjárás jellemzi a térséget. Az Igazgatóság működési területén már csak a ceglédi és a jászkiséri belvízvédelmi szakaszon van érvényben pontszerű II. fokú készültség. Továbbra is pontszerű I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a Kisköre, Kunhegyes, Karcag, Kisújszállás és Cibakháza térségében és I. fokú a készültség a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszon. Az elöntött területek nagysága az elmúlt naphoz képest csaknem 800 hektárral csökkent, a KÖTIVIZIG területén a ma reggeli adatok szerint összesen 7675 hektárt borít belvíz, ebből 2700 hektár vetés, 1475 hektár pedig szántó.
Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezésben résztvevő 60 fő a 21 stabil szivattyútelep és az 3 hordozható szivattyúállás üzemeltetésével együttesen 429 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba. Emellett a tegnapi napon 123 ezer köbméter vizet vezettek ki gravitációsan az elöntött területekről a befogadókba. A főcsatornák mederteltsége 80-90 százalékos.
A KÖTIVIZIG-hez beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül Túrkeve II. fokú, Szelevény, Tiszasas, Zagyvarékas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik.