palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem A Tisza-tóba érkezett a jégtorlasz

A Tisza-tóba érkezett a jégtorlasz

A Tiszán levonuló jeges árral érkező, lassan mozgó jégtorlasz tegnap délután elérte a Tisza-tavat. Az intenzív jégzajlás tegnap 10:00-kor érte el Tiszafüred térségét. A tiszafüredi híd felett újból jégtorlasz alakult ki, mely 21:30-kor indult meg. Egy órával később ugyanez a jégtömeg Tiszaörvény térségében torlódott fel és megállt. Éjfél óta a tiszafüredi hídnál már csak 10%-os jégzajlás tapasztalható. A KÖTIVIZIG megerősített figyelőszolgálattal kíséri a torlasz vonulását. A Tisza-tó menti védvonalakon, illetve a Kiskörei Vízlépcsőnél és a jégtörő hajókon továbbra is III. fokú készültség van érvényben. A KÖTIVIZIG ezúton is felhívja a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak figyelmét arra, hogy a Tiszán levonuló jeges árvíz következtében a folyón nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani, ezért a még vízben lévő eszközök mederből történő eltávolítását, illetve biztonságos rögzítését tegyék meg. A kompok és pontonhidak tulajdonosainak, üzemeltetőinek  szintén számítaniuk kell a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) és meg kell tenni a szükséges intézkedéseket.
A Tisza árhullámával szinte párhuzamosan halad a folyón kialakult jelentős vastagságú és több kilométer hosszúságú jégtömeg. A jégzajlás tegnap késő éjszaka haladt át a tiszafüredi közúti híd alatt, majd Tiszaörvénynél beállt. Tegnap 10:00-kor Tiszafürednél a 452-455 fkm között a jég beállt, mely hatására az alsóbb szakaszokon apadó vízállás volt tapasztalható.
A Tisza árhulláma február február 14-én 2:00-kor tetőzött Tiszakeszi-szivattyútelepnél 588 cm-rel. A jégtorlódások következtében elhúzódó árhullámra és első fokot meghaladó vízszintek kialakulására lehet számítani. A vízállásokat a jég torlódása, majd újbóli megindulása nagyban befolyásolja.
Vízállások az Igazgatóság területén ma 7:00- kor:
Vízmérce    Vízállás (cm)    jelleg
Tiszafüred       697    apadó
Kisköre-alsó    607    áradó
Tiszaroff          650    áradó
Szolnok           588    áradó
Tiszaug           398    változatlan

Jéghelyzet

A Kiskörei vízlépcső közvetlen környezete jégmentes. A Felső-Tiszáról érkezett jégzajlás jelenleg Tiszaörvény térségében tart. A jégtömeg alatti folyószakaszon egészen a vízlépcsőig továbbra is megcsúszott állójég található kisebb megszakításokkal.
A Kisköre és Csongrád közötti szakaszon egyre több helyen alakulnak ki jégmentes szakaszok. Megszakításokkal álló jég figyelhető meg a Tiszabő és Szolnok közötti szakaszon, emellett Vezseny, és Tiszaug térségében. Ezeken a területeken a jellemző jégvastagság 10-25 cm. Kisebb szakaszokon torlódott állójég figyelhető meg, melynek vastagsága elérheti 0,5-1 m vastagságot. Ma reggel Tiszaroff térségében, a Pityókai gátőrjárásnál, Szolnoknál, illetve Rákóczifalva térségében jelentettek jégtorlódást.

A Zagyva végig apad: Hatvan 93 cm, apadó, Szentlőrinckáta 123 cm, apadó, Jásztelek 231 cm, apadó. A Tarna vízállásai: Verpelét 54 cm, apadó, Tarnaméra 154 cm apadó, Tarnaörs 191 cm apadó volt. A folyó gyakorlatilag jégmentes. Csupán kisebb szakaszokon figyeltek meg parti jeget és 10%-os jégzajlást.
A Körösök vízrendszerében szintén apadás figyelhető meg. Ma reggel 7:00-kor Gyománál 376 cm, apadó, Szarvasnál 463 cm, apadó, Kunszentmártonnál 486 cm, apadó volt a vízállás. A Körösökön levonult árhullámot követően a folyó jégmentessé vált.
A Hortobágy-Berettyó felső szakaszán kissé árad, az alsó szelvényekben apad. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös apadása befolyásolja. Ma 7:00-kor: Borznál 246 cm kissé áradó, Mezőtúr-Árvízkapu-felsőnél 380 cm, apadó vízállást regisztráltak.

Árvízvédelem
A Tiszán lassan haladó jégtorlasz tegnap elérte a Közép-Tisza térségét, ezért továbbra is III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza-tó menti védvonalakon, valamint szintén III. fokú a jégvédekezési készültség a Kiskörei Vízlépcsőnél, és a Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon. A Kisköre alatti szakaszon a várható vízszintek miatt I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Doba-kanyari, valamint a Fegyvernek-Ledencei árvízvédelmi szakaszokon.
A Közép-Tiszán továbbra is pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség helyszíne az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterület is.

Belvízvédelem

Az elmúlt napokban számottevő csapadék nem hullott a KÖTIVIZIG területén. A hőmérsékletek tekintetében az évszakhoz képest kissé enyhébb időjárás jellemzi a térséget. Az Igazgatóság működési területén már csak a ceglédi és a jászkiséri belvízvédelmi szakaszon van érvényben pontszerű II. fokú készültség. Továbbra is pontszerű I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a Kisújszállás, Cibakháza és Törökszentmiklós térségében. A Tisza magas vízállása miatt a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszon is szükséges a szivattyútelep indítására, ezért ma reggel 8 órától a I. fokú készültség lépett életbe. A befogadók apadó vízállása és a kedvező időjárási körülmények miatt ugyanakkor az igazgatóság a mezőtúri és a jászberényi szakaszon tegnap délután megszüntette a belvízvédelmi készültséget.
Az elöntött területek nagysága az elmúlt naphoz képest kismértékben, 150 hektárral csökkent, a KÖTIVIZIG területén a ma reggeli adatok szerint összesen 8470 hektárt borít belvíz, ebből 3170 hektár vetés, 1500 hektár pedig szántó.
Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezésben résztvevő 72 fő a 24 stabil szivattyútelep és az 3 hordozható szivattyúállás üzemeltetésével együttesen 483 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba. Emellett a tegnapi napon 123 ezer köbméter vizet vezettek ki gravitációsan az elöntött területekről a befogadókba. A főcsatornák mederteltsége 80-90 százalékos.
A KÖTIVIZIG-hez beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül Túrkeve II. fokú, Alattyán, Szelevény, Tiszasas, Zagyvarékas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik. 

Várható időjárás
A Duna-Tisza köze déli tájain a ködfoltok feloszlását követően napos időre számíthatunk. Másutt ugyanakkor várhatóan folytatódik a borult, párás, foltokban ködös idő, helyenként ónos szitálással, hószállingózással. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos tájakon 5 és 11 fok között, a borult területeken többnyire 0 fok körül várható. Késő estére +2 és -4 fok közé hűl le a levegő.