palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

A Tiszán lassan levonuló mintegy 3 kilométeres jégtorlasz ma hajnalban Tiszadorogma térségébe érkezett, a torlasz ismét megállt és ennek hatására a torlasz alatti folyószakaszokon kisebb apadás tapasztalható. A jégtorlasz lassan halad a Közép-Tisza térsége felé, a KÖTIVIZIG ezért tegnap déltől III. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza-tó menti védvonalakon.

 

A Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Tiszacsege alatti folyószakaszon kialakult jégzajlás folyamatosan közelít a Tisza-tóhoz. Ennek következtében nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani a következő időszakban, amennyiben a zajlás folyamatos marad. A vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak fokozott figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a még vízben lévő eszközöket lehetőség szerint a mederből távolítsák el, ha erre nincs mód, a kötélzetet és a rögzítő elemeket ellenőrizzék, szükség esetén módosítsák. A kompok és pontonhidak tulajdonosainak, üzemeltetőinek  szintén számítaniuk kell a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) és meg kell tenni a szükséges intézkedéseket.

A Tisza árhullámával szinte párhuzamosan halad a folyón kialakult jelentős vastagságú és több kilométer hosszúságú jégtömeg. A jégzajlás vasárnap késő éjszaka haladt át a tiszalöki vízlépcsőn. Tegnap 10:00-kor a 452-455 fkm között a jég beállt, mely hatására az alsóbb szakaszokon apadó vízállás volt tapasztalható. A TIVIZIG jelentése szerint a jégtorlasz ma hajnali 01:12 perckor Tiszacsegénél felszakadt. Az elindult jégtömeg ismét megállt Tiszadorogma közelében, mely újra apadó vízállásokat eredményez a folyó alsóbb szakaszain.

A Tisza árhulláma vasárnap éjszaka tetőzött Tiszalök-alsó térségében 542 cm-rel. A folyamatos vízutánpótlás, valamint a jégtorlódások következtében az árhullám elhúzódó lesz. Első fokot meghaladó vízszintek kialakulására lehet számítani.
Vízállások a KÖTIVIZIG területén ma 7:00- kor:
Vízmérce    Vízállás (cm)    jelleg
Tiszafüred        598    apadó
Kisköre-alsó    584    apadó
Tiszaroff    638    apadó
Szolnok    581    apadó
Tiszaug    398    változatlan

Jéghelyzet
A Kiskörei vízlépcső közvetlen környezete jégmentes, a felsőbb folyószakaszon állójég található megszakításokkal, melynek vastagsága 15-20 cm. A vízlépcső alatti 20 kilométeres folyószakasz is jégmentes. Tiszaroff térségében, Szolnok felett, valamint Tiszavárkony Tiszakécske között 10-15 cm vastagságú álló jég megszakításokkal alakult ki. Kisebb szakaszokon torlódott állójég figyelhető meg, melynek vastagsága elérheti 0,5-1 m vastagságot.

A Zagyva végig apad: Hatvan 99 cm, apadó, Szentlőrinckáta 134 cm, apadó, Jásztelek 252 cm, apadó. A Tarna vízállásai: Verpelét 56 cm, apadó, Tarnaméra 167 cm apadó, Tarnaörs 203 cm apadó volt.
A Zagyva gyakorlatilag jégmentes. Kisebb szakaszokon figyeltek meg parti jeget és 10%-os jégzajlást.
A Körösök vízrendszerében szintén árhullámok indultak el, amely Szarvas térségében február 12-én tetőzött 546 cm-rel (I.fok: 600 cm).  Vízállások ma 7:00-kor: Gyoma, 440 cm, apadó, Szarvas 514 cm, apadó, Kunszentmárton 510 cm, apadó volt.
A Hortobágy-Berettyó felső szakaszán apad, az alsó szelvényekben tetőzik. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása alakítja. Vízállások ma 7:00-kor: Borz 244 cm kissé áradó, Mezőtúr-Árvízkapu-felső 431 cm, apadó.

Árvízvédelem

A Tiszán lassan haladó jégtorlasz a mai napon várhatóan eléri a Közép-Tisza térségét, ezért tegnap déltől III. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a KÖTIVIZIG a Tisza-tó menti védvonalakon, valamint szintén III. fokú jégvédekezési készültség lépett életbe a Kiskörei Vízlépcsőnél, és a Tisza érintett szakaszán. A Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon továbbra is II. fokú a jégvédekezési készültség, szükség esetén a flotta újból bevetésre készen áll. Az emelkedő vízszintek miatt I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben Kisköre alatt a Doba-kanyari, valamint a Fegyvernek-Ledencei árvízvédelmi szakaszokon.
A Közép-Tiszán továbbra is pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség helyszíne az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterület is.

Belvízvédelem
A KÖTIVIZIG működési területén már csak a  ceglédi, jászberényi és jászkiséri belvízvédelmi szakaszon a folyamatosan üzemelő szivattyútelepeken van érvényben II. fokú készültség. Tegnap eset 6 órától I. fokúra mérsékelte az Igazgatóság a készültséget a  karcagi, kiskörei és kunhegyesi szakaszokon és továbbra is pontszerű I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a Kisújszállás, Mezőtúr, Cibakháza és Törökszentmiklós térségében.
A kedvező hidrometeorológiai körülményeknek és a védekezési munkálatoknak köszönhetően tovább mintegy 600 hektárral csökkent az elöntött területek nagysága, a ma reggeli adatok szerint összesen 8620 hektárt borít belvíz, ebből 3220 hektár vetés, 1550 hektár pedig szántó.
Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezésben résztvevő 78 fő a 30 stabil szivattyútelep és a 5 hordozható szivattyúállás üzemeltetésével együttesen 648 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba. Nőtt a gravitációs vízbevezetés mértéke is, a tegnapi napon 123 ezer köbméter vizet vezettek ki az elöntött területekről a befogadókba. A főcsatornák mederteltsége 80-90 százalékos.
A KÖTIVIZIG-hez beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül Túrkeve II. fokú, Alattyán, Szelevény, Tiszasas, Zagyvarékas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik. 

Várható időjárási helyzet
Alföldön lehetnek tartósabban felhős, párás körzetek. Reggelre többfelé pára, helyenként köd képződhet. A szél gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban -3, -9, délután hazánk nagy részén 3-8, a tartósabban borongós tájakon 0, +2 fokot mérhetünk. Továbbra sem érkezik front. A hét folyamán fokozatos felmelegedés várható, csütörtöktől akár már +10 fokos nappali maximumokkal.

Képeink a jégzajlásról Tiszakeszi és Tiszacsege térségében készültek, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén.