palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Apad a Zagyva, tovább árad a Tisza

Apad a Zagyva, tovább árad a Tisza

Beavatkozásra egyelőre nincs szükség a Felső-Tiszáról érkező árhullám miatt a Tisza-tavon. A Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajók II. fokú jeges árvíz elleni készültségben várják az esetleges indulási parancsot a Kiskörei Vízlépcső biztonságos üzemeltetése érdekében.

Az elmúlt napokban az enyhe időjárás hatására a folyók vízgyűjtőin jelentős mennyiségű csapadék hullott, amely párosult a hó olvadásából származó vízzel. Ennek következményeként a Tisza felső szakaszán intenzív vízszintemelkedés történt, amely felszakította a folyó felszínén kialakult jégpáncélt, s helyenként 1,5 méteres vastagságú torlódások is keletkeztek. Ezzel párhuzamosan a Szamos-Kraszna, Túr illetve a Bodrog vízrendszerében is, esetenként fokozati szintet meghaladó árhullámok indultak el. Az áradások levonulását a folyókon kialakult jelentős mennyiségű jég lényegesen befolyásolja.
A KÖTIVIZIG területén ebben a hónapban eddig átlagosan 23,5 milliméter csapadék hullott, ami megközelíti a februári sokévi csapadékátlagot (28,9 mm). A hőmérséklet tekintetében az évszakhoz képest lényegesen enyhébb időjárás jellemzi a térséget.

A folyók vízjárása
A Tisza árhulláma Dombrádnál február 10-én 21 órakor tetőzött 781 centiméterrel, 31 cm-rel meghaladva a III. fokú készültség elrendelésének szintjét. Az árhullám csúcsa jelenleg Tiszabercel térségében tart, ahol a vízállás reggel 735 cm volt. A folyamatos vízutánpótlás, valamint a jégtorlódások következtében az árhullám elhúzódó lesz, és első fokot meghaladó vízszintek kialakulására kell számítani. Tiszai vízállások a KÖTIVIZIG területén ma reggel:
vízmérce    vízállás (cm)    jelleg
Tiszafüred     580    áradó
Kisköre-alsó  578    áradó
Tiszaroff        631    áradó
Szolnok         574    áradó
Tiszaug         380    áradó
A Zagyva-Tarna vízrendszerében kialakult árhullám február 8-án a délelőtti órákban tetőzött Jászteleknél 452 centiméterrel, II. fokot elérően. Ezt követően fokozatos az apadás.
Ma reggeli vízállások a Zagyván: Hatvan 113 cm, apadó, Szentlőrinckáta 180 cm, apadó, Jásztelek 357 cm, apadó. A Tarna vízállásai: Verpelét 63 cm, apadó, Tarnaméra 197 cm apadó, Tarnaörs 230 cm apadó.
A Körösök vízrendszerében szintén árhullámok indultak el, melyek I. fok közeli tetőzéssel fognak levonulni. Vízállások ma 7 órakor: Gyoma, 495 cm, áradó, Szarvas 534 cm, áradó illetve Kunszentmárton 499 cm, áradó.
A Hortobágy-Berettyó egész szakaszán folyamatos vízszintemelkedéssel kell számolni. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása alakítja. Vízállások ma reggel: Borz 240 cm, áradó, Mezőtúr-Árvízkapu-felső 445 cm, áradó.

Jéghelyzet
A Zagyva Jászalsószentgyörgy feletti szakasza jégmentes, a hullámtéren és a hidak környezetében jelentéktelen mennyiségű fennakadt jég található. A Jásztelek feletti jégtorlasz eltűnt, Szászberek-alsónál viszont megcsúszott álló jég észlelhető. A folyó alsóbb szakaszain 30-50 százalékos jégzajlás figyelhető meg.
A Tisza folyó Kiskörei Vízlépcső feletti szakaszán Tiszafüredig helyenként 15-30 centiméter vastag felúszott álló jég, illetve több helyen látható a jég foltosodása. Számítani lehet a jég szakaszos megindulására, felaprózódására, valamint másodlagos jégzajlásra a folyón. A vízlépcső alatti szakaszon megcsúszott álló jég, illetve jégmentes szakaszok, valamit ezek között gyenge zajlás tapasztalható, 10 százalékos jégzajlás figyelhető meg. Tiszaroff térségében, Szolnok felett valamint Tiszakécskénél álló jég megszakításokkal valamint torlódott álló jég tapasztalható, melynek vastagsága elérheti 1-1,5 métert. A Tisza-tavat változatlanul mintegy 20 millió köbméter jég fedi, ám annak az állaga, minősége az elmúlt napokban megváltozott, ezért rálépni életveszélyes. 

Árvízvédelem
A Közép-Tiszán január 27. óta I. fokú, jeges árvíz elleni készültség érvényes, tegnap reggel 6 órától pedig II. fokú jeges árvízvédelmi készültség lépett életbe a Kiskörei Vízlépcsőre, illetve a KÖTIVIZIG üzemeltetésében lévő Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókra. Továbbra is pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség van érvényben az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterületen is. Várhatóan ma délben megszüntethető az árvízvédelmi készültség a Zagyva Jászberény és Szászberek közötti szakaszán.

Belvízvédelem
A befogadó csatornák vízszintjének csökkenése és a belvízborítás lefagyása miatt több helyen mérsékelte a KÖTIVIZIG a készültség szintjét és kiterjedtségét. A karcagi, kiskörei, jászberényi, kunhegyesi és ceglédi belvízvédelmi szakaszon már csak a folyamatosan üzemelő szivattyútelepeken van érvényben pontszerű II. fokú készültség, illetve pontszerű I. fokú készenlét mellett folyik a belvízvédekezés Kisújszállás, Mezőtúr, Cibakháza és Törökszentmiklós térségében.
Kismértékben csökkent az elöntött területek nagysága, a ma reggeli adatok szerint összesen 9820 hektárt borít belvíz, ebből 3770 hektár vetés, 1750 hektár pedig szántó.
Az elmúlt 24 órában a belvízvédekezésben résztvevő 106 fő a 32 stabil szivattyútelep és a 8 hordozható szivattyúállás üzemeltetésével együttesen 966 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba, emellett 86 ezer köbméter víztől gravitációs úton mentesítette a külterületeket. A főcsatornák mederteltsége 80-90 százalékos. Az igazgatóság munkatársai a hatékonyabb vízelvezetés érdekében folyamatosan végzik az átereszek előtti vízfolyási akadályok, a feltorlódott jég és uszadék eltávolítását. 
A KÖTIVIZIG-hez beérkezett információk alapján az önkormányzatok közül Zagyvarékas és Túrkeve II. fokú, Alattyán, Szelevény, Tiszasas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik. 

Várható időjárás
Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmenetileg vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. Helyenként hószállingózás, jelentéktelen havazás, illetve ónos szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Kora délután a hőmérséklet 0 és +6 fok között várható. Késő estére +2, -3 fok közé hűl le a levegő.