palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Bevetésre készen a jégtörők Kiskörén

Bevetésre készen a jégtörők Kiskörén

Péntek reggel 6 órától fokozta a jeges árvíz elleni készültséget a KÖTIVIZIG a Kiskörei Vízlépcsőnél. A Felső-Tiszáról érkező árhullám miatt várható vízszintemelkedés következtében a szakemberek a Tisza-tavat borító álló jégtakaró felaprózódására és megindulására, ezzel együtt másodlagos jégzajlás kialakulására számítanak. A Kiskörei Vízlépcső biztonságos üzemeltetése érdekében ezért II. fokú jeges árvíz elleni készültséget rendeltek el a Kiskörén állomásozó Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon. A belvízvédelmi készültség ugyanakkor a befogadók vízszintjének csökkenése és a belvizes területek lefagyása miatt némileg csökkent, kevesebb szivattyútelepen van szükség a folyamatos üzemelésre.

 

A KÖTIVIZIG területén a Zagyva felső szakasza jégmentes, a folyó alsóbb szakaszain 30-50 százalékos jégzajlás figyelhető meg. A jégtorlódásokra hajlamos szakaszokat a szakemberek folyamatosan figyelik. A Tiszán a Kiskörei vízlépcső felett folyószakaszon állójég található, melynek vastagsága 15-20 cm, a vízlépcső alatti szakaszon megcsúszott állójég és jégmentes szakaszok figyelhetők meg, közöttük gyenge jégzajlás tapasztalható. Tiszaroff térségében, Szolnok felett, valamint Tiszakécskénél összetorlódott az állójég, melynek vastagsága elérheti 1-1,5 m vastagságot. Beavatkozásra egyelőre nincs szükség.
A Tisza felső szakaszáról érkező árhullám február 9-én 10 órakor tetőzött Záhony térségében 728 cm-rel (III. fok 700 cm).  A jeges árhullám jelenleg Dombrád térségében tart. A folyamatos vízutánpótlás, valamint a jégtorlódások következtében az árhullám elhúzódó lesz. A Közép-Tiszán első fokot meghaladó vízszintek kialakulására kell számítani.
A Tisza vízállása ma reggel a Tiszafürednél 572 cm, Kisköre-alsónál 571 cm, Tiszaroffnál 623 cm, Szolnoknál 558 cm, Tiszaugnál 373 cm volt.  
A Zagyva vízállása ma reggel: Hatvan 141 cm, apadó, Szentlőrinckáta 223 cm, apadó, Jásztelek 398 cm (I. fok 350 cm), apadó volt. A Tarna valamennyi vízmércéjén csökkenő vízszintet regisztráltak.
A Körösök vízrendszerében szintén árhullámok indultak el, melyek I. fok közeli tetőzéssel fognak levonulni. A Hármas-Körösön ma reggel 7-kor Gyománál, 476 cm, kismértékben áradó, Szarvasnál 515 cm áradó, illetve Kunszentmártonnál 483 cm, áradó vízállást mértek.
A Hortobágy-Bererettyó egész szakaszán folyamatos vízszintemelkedéssel kell számolni. A vízfolyás torkolati szakaszának vízállását a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása alakítja.

Árvízvédelem
A Közép-Tiszán január 27. óta I. fokú, jeges árvíz elleni készültség érvényes, ma reggel 6 órától a Kiskörei Vízlépcsőre, illetve a KÖTIVIZIG üzemeltetésében lévő Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókra II. fokú jeges árvízvédelmi készültség került elrendelésre. Továbbra is pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség van érvényben az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterületen is.


Belvízvédelem
A befogadó csatornák vízszintjének csökkenése és a belvízborítás lefagyása miatt mától kevesebb helyen szükséges a szivattyútelepek folyamatos üzemeltetése. A Kisújszállási Karcagi, Kiskörei, Jászberényi, Kunhegyesi és Ceglédi belvízvédelmi szakaszon mától már csak a folyamatosan üzemelő szivattyútelepeken van érvényben pontszerű II. fokú készültség, illetve pontszerű I. fokú készültség mellett folyik a szivattyúzás a mezőtúri és cibakházi belvízvédelmi szakasz egyes szivattyútelepein.
A folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően csökkent a belvízborítás a KÖTIVIZIG működési területén, a ma reggeli adatok szerint összesen 10020 hektárt borít belvíz, ebből 3520 hektár vetés, 1650 hektár pedig szántó.
Az elmúlt 24 órában 38 stabil szivattyútelep és 6 mobil szivattyúállás együttesen 1,17 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, emellett 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetését is elvégezték a szakemberek.  A főcsatornák mederteltsége 90 %-os. A szakemberek a vízelvezetés érdekében folyamatosan végzik az átereszek előtti vízfolyási akadályok, a feltorlódott jég és uszadék eltávolítását. 
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap 103 fő vett részt.
Az önkormányzatok közül Zagyvarékas és Túrkeve II. fokú, Alattyán, Szelevény, Tiszasas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik.

Várható időjárás
Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmenetileg vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. Helyenként hószállingózás, jelentéktelen havazás, illetve ónos szitálás előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Kora délután  a  hőmérséklet 0 és +6 fok között várható. Késő estére +2, -3 fokra hűl le a levegő.