palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Másodfokú készültség a Zagyva mentén

Másodfokú készültség a Zagyva mentén

Az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterületen, a lefolyási akadályt képező terelőelemek eltávolítása miatt tegnap pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség elrendelése vált indokolttá. A Zagyván ma reggel II. fokúra emelte a KÖTIVIZIG a készenlétet, jelenleg a folyó Jásztelek térségében tetőzés közeli állapotban van. Az igazgatóság 11 belvízvédelmi szakaszából a kiskörei, a karcagi, a kisújszállási, a jászberényi, kunhegyesi és ma délelőttől a ceglédi szakaszokon II. fokú készültség mellett folyik a szivattyúzás, Mezőtúr és mostantól Cibakháza térségében pedig I. fokú a készenlét.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén a Zagyva egyes helyeken jégmentes, míg másutt megszakításokkal álló jég borítja a folyót. A Tiszán jellemzően megszakításokkal álló jég figyelhető meg, egyes helyeken tapasztalható kisebb jégtorlódás, amelyet a szakemberek fokozottan figyelnek, beavatkozásra egyelőre nincs szükség.

A Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Kiskörei Vízlépcső alatti folyószakaszon az árhullám miatt összetöredezett jégtáblák és az érkező uszadék veszélyeztethetik a vízi eszközöket. Szolnoknál több úszómú, vízi jármű szabadult el a folyón. A tulajdonosok és üzemeltetők figyelmét ismételten felhívjuk arra, hogy a kötélzetet és a rögzítő elemeket ellenőrizzék, szükség esetén módosítsák, a várható jelenségekre készüljenek föl. 

A Tisza felső szakaszán kialakult intenzív vízszintemelkedések és az ebből érkező folyamatos vízutánpótlás következtében a Tisza középső szakaszán elhúzódó árhullámra lehet számítani, amelynek levonulását a folyón kialakult jelentős mennyiségű jég lényegesen befolyásolja.

A Tisza árhulláma jelenleg Dombrád és Tiszabercel térségében tetőzik, alatta folyamatosan árad, ma reggel a vízállás Tiszafürednél 553 cm, Kisköre-alsónál 472 cm, Tiszaroffnál 509 cm, Szolnoknál 410 cm, Tiszaugnál 212 cm volt.  
A Zagyva vízállása ma reggel: Hatvan 270 cm, apadó, Szentlőrinckáta 262 cm, apadó, Jásztelek 452 cm. A Tarna vízállásai: Verpelét 133 cm, apadó, Tarnaméra 333 cm, apadó, Jászdózsa 342 cm, apadó.
A Körösök vízrendszerében szintén árhullámok indultak el, amelyek I. fok közeli tetőzéssel fognak levonulni. Vízállások 7 órakor: Gyoma 452 cm, áradó, Szarvas 500 cm, apadó, illetve Kunszentmárton 409 cm, áradó.

Árvízvédelem
A Zagyva vízmércéje Jászteleknél ma reggel 452 centimétert mutatott (I. fok 350 cm), tetőzés közeli állapotban van, ma reggel 8 óráról II. fokúra emelte a KÖTIVIZIG a készenlétet a folyó 99 kilométer hosszú szakaszán. A Tápió két őrjárásában a folyót visszaduzzasztó jégdugó eltávolítását követően a II. fokú, jeges árvíz elleni védekezési készültséget ma déltől megszüntetjük. A Közép-Tiszán január 27. óta I. fokú, jeges árvíz elleni készültség érvényes. Az épülő M4 autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterületen, a lefolyási akadályt képező terelőelemek eltávolítása miatt tegnap 8 órától pontszerű II. fokú jeges árvízvédekezési készültség elrendelése vált indokolttá.

Belvízvédelem
A hirtelen hóolvadás és a fagyott talajra lehullott csapadék együttes hatásaként mind több területen szükséges a szivattyútelepek kétműszakos üzemeltetése. Ezért II. fokú a belvízvédelmi készültség Kisújszállás, Karcag, Kisköre, Jászberény, tegnap kora délutántól Kunhegyes, ma délelőttől pedig Cegléd térségében, míg a mezőtúri és mostantól a cibakházi belvízvédelmi szakaszon I. fokú a készenlét.
A KÖTIVIZIG működési területén a ma reggeli adatok szerint összesen 8930 hektárt borít belvíz, ebből 3560 hektár vetés, 1650 hektár pedig szántó.
Az elmúlt 24 órában 26 stabil szivattyútelep és 5 mobil szivattyúállás együttesen egymillió köbméter vizet emelt át a befogadókba, emellett 69 ezer köbméter víz gravitációs elvezetését is elvégezték a szakemberek. 
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap 85 fő vett részt.
A KÖTIVIZIG-hez beérkezett információk szerint az önkormányzatok közül Törökszentmiklós és Rákóczifalva II. fokú, Alattyán, Szelevény,  Tiszasas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik.