palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Ma reggel újabb szakaszon vált szükségessé a belvízvédelmi készültség elrendelése, így reggel 8 órától a Kiskörei szakaszon is I. fokú készültség mellett üzemelnek a szivattyútelepek a belvíz elvezetése érdekében. Továbbra is II. fokú a készültség a Karcag, Kisújszállás és Jászberény térségében, Mezőtúr és Kunhegyes körzetében pedig I. fokú.  A Zagyva mellékfolyóján, a Tápión összetorlódott jég a folyó vizét visszaduzzasztotta, a kialakult jégtorlasz megszüntetése érdekében a KÖTIVIZIG szakemberei a tegnap délutáni órákban az árvízvédelmi töltésről kotrók segítségével elvégezték a szükséges beavatkozást. A Zagyván továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben 99 kilométeren.

 

A KÖTIVIZIG területén a Zagyva egyes helyeken jégmentes, míg a legnagyobb szakaszon megszakításokkal álló jég borítja a folyót. A Tiszán jellemzően megszakításokkal álló jég figyelhető meg, egyes helyeken tapasztalható kisebb jégtorlódás, amelyet a szakemberek fokozottan figyelnek, egyelőre beavatkozásra nincs szükség.
A Tisza folyón levonuló jeges árvíz miatt a Kiskörei Vízlépcső alatti folyószakaszon az árhullám miatt összetöredező jégtáblák és az érkező uszadék veszélyeztethetik a vízi eszközöket. Szolnoknál egy úszómú és a hozzá rögzített vizijármű szabadult el a jeges folyón. A tulajdonosok és üzemeltetők figyelmét felhívjuk arra, hogy a kötélzetet és a rögzítő elemeket ellenőrizzék, szükség esetén módosítsák, továbbá a várható jelenségekre számítsanak és a szükséges intézkedéseket tegyék meg.
A Tisza felső szakaszán kialakult intenzív vízszintemelkedések és az ebből érkező folyamatos vízutánpótlás következtében a Tisza középső szakaszán elhúzódó árhullámra lehet számítani, amelynek levonulását a folyón kialakult jelentős mennyiségű jég lényegesen befolyásolja.
A Tisza vízállása folyamatosan emelkedik, ma reggel Tiszafürednél 523 cm, Kisköre-alsónál 343 cm, Tiszaroffnál 361 cm, Szolnoknál 218 cm, Tiszaugnál 34 cm, áradó volt.  
A Zagyva-Tarna vízrendszerében is folyamatos áradás figyelhető meg. A Zagyva vízállása ma 7 órakor: Hatvan 300 cm, Szentlőrinckáta 260 cm, tetőző, Jásztelek 433 cm, (I. fok: 350 cm) volt. A Tarna vízállásai: Verpelét 185 cm, apadó, Tarnaméra 344 cm, tetőzés közeli, Tarnaörs 335, apadó, Jászdózsa 353 cm, áradó. Az előzetes számítások alapján a Zagyva jásztelki szelvényében kettős árhullám vonul le. Jászteleknél a tetőzés a ma délutáni órákban várható 430 +- 20 cm-rel.
A Körösök vízrendszerében szintén árhullámok indultak el, melyek I. fok közeli tetőzéssel fognak levonulni. Vízállások ma 10 órakor: Gyoma 400 cm, áradó, Szarvas 442 cm áradó, illetve Kunszentmárton 280 cm, áradó volt.

Árvízvédelem
A Zagyva vízállása Jászteleknél ma reggel 433 cm volt (I. fok 350 cm) így továbbra is I. fokú készültség van érvényben a folyó 99 kilométer hosszú szakaszán.  A Tápió 2 őrjárásában (11,5 kilométer hosszan) szintén fenntartjuk a II. fokú, jeges árvíz elleni védekezési készültséget. A Közép-Tiszán január 27. óta I. fokú, jeges árvíz elleni készültség érvényes.

Belvízvédelem
A hirtelen hóolvadás és a lehullott csapadék következtében a szivattyútelepek indítása és kétműszakos üzemeltetése miatt területi II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a 10.07-es kisújszállási, a 10.08-as karcagi és a 10.03-as jászberényi szakaszon. I. fokú a készültség a 10.06-os kunhegyesi és a 10.10-es mezőtúri szakaszokon, illetve ma reggel 8 órától a Kiskörei belvízvédelmi szakaszon. 
A KÖTIVIZIG működési területén összesen 5650 hektárt borít belvíz, ebből 2050 hektár vetés, 950 hektár szántó, 1650 hektár legelő terület.
Az elmúlt 24 órában 21 stabil szivattyútelep és 3 mobil szivattyúállás összesen 839,46 ezer köbméter vizet emelt át a befogadókba, emellett 125 ezer köbméter víz gravitációs elvezetését végezték a szakemberek. 
A belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap 63 fő vett részt.
Az önkormányzatok közül Törökszentmiklós és Rákóczifalva II. fokú, Alattyán, Szelevény, Tiszapüspöki, Tiszasas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik. 

A Tápión folytatott jégvédekezésről videónk az alábbi linkről tölthető le: https://www.youtube.com/watch?v=wzpGdvQTCJA&feature=youtu.be