palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Ár- és belvízvédelmi készültség a Közép-Tiszán

Ár- és belvízvédelmi készültség a Közép-Tiszán

A hirtelen felmelegedés okozta gyors hóolvadás és a lehullott csapadék következményeként a KÖTIVIZIG öt belvízvédelmi szakaszán rendelt el védelmi készültséget, Karcag, Kisújszállás és Jászberény térségében II. fokút, Mezőtúr és Kunhegyes körzetében pedig I. fokút.  A Zagyva mellékfolyóján, a Tápión a jég okozhat gondot, ezért ott II. fokú jeges árvíz elleni készültség vált szükségessé. Miután a Zagyva vízállása Jászteleknél meghaladta a 350 centimétert, I. fokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe a folyó 99 kilométeres szakaszán.

 

Az elmúlt napok enyhe időjárásának hatására a folyók vízgyűjtőin jelentős mennyiségű csapadék hullott, amely párosult a hóból származó vízmennyiséggel. Ennek hatására a Tisza felső szakaszán intenzív vízszintemelkedések alakultak ki, amelyek felszakították a folyó felszínén kialakult jégpáncélt, s helyenként 1,5 méteres torlódások is keletkeztek. Ezzel párhuzamosan a Szamos-Kraszna, Túr, illetve a Bodrog vízrendszerében is kisebb árhullámok indultak el, amelyek levonulását a folyókon kialakult jelentős mennyiségű jég lényegesen befolyásolja.
A KÖTIVIZIG területén az elmúlt néhány napban, átlagosan közel 17 mm csapadék hullott. (Összehasonlításként a sokévi februári csapadékátlag 28,9 mm.) Ugyanakkor az évszakhoz képest lényegesen enyhébb időjárás jellemzi a térséget. A februári átlaghőmérséklet 4,4 Celsius fok, amely 3,7 fokkal melegebb a sokévi átlagnál.
A folyók vízjárása
A Tisza árhulláma jelenleg Tivadar térségében tetőzik. A folyamatos vízutánpótlás következtében az árhullám elhúzódó lesz. Vízállások az igazgatóság területén:
vízmérce    vízállás (cm)    jelleg
7 óra  10 óra   
Tiszafüred     472    480    áradó
Kisköre-alsó    99    131    áradó
Tiszaroff        102    126    áradó
Szolnok            -1      10    áradó
Tiszaug        -113    -101   áradó

A Zagyva-Tarna vízrendszerében a csapadéknak, illetve a hóban tárolt vízkészletből származó többletvíznek köszönhetően szintén árhullámok alakultak ki. Vízállások a vízrendszerben ma 10 órakor: Zagyva, Hatvan 312 cm, apadó, Szentlőrinckáta 248 cm, áradó, Jásztelek 367 cm, áradó (I. fok: 350 cm). A Tarna vízállásai: Verpelét 187 cm, apadó, Tarnaméra 346 cm, tetőzés közeli, Tarnaörs 340, tetőzés közeli, Jászdózsa 286 cm, áradó. Az előzetes számítások alapján a Zagyva jásztelki szelvényében kettős árhullám vonul le. A jásztelki vízmércére a következő tetőző értékek várhatóak:

Zagyva –Jásztelek (tarnai árhullámból): 430 +- 20 cm,
várható időpontja: 02.06. esti órákban
Zagyva –Jásztelek (zagyvai árhullámból): 450 ±20 cm,
várható időpontja: 02.07 délutáni órákban

A Körösök vízrendszerében szintén árhullámok indultak el, melyek I. fok közeli tetőzéssel fognak levonulni. Vízállások ma 10 órakor: Gyoma 348 cm, áradó, Szarvas 307 cm áradó, illetve Kunszentmárton 150 cm, áradó volt.

Árvízvédelem
A Zagyva vízállása Jászteleknél meghaladta az I. fokú szintet (350 cm), ezért az igazgatóság a folyó 99 kilométer hosszú szakaszán I. fokú készültséget rendelt el február 6-án 8 órától. Szintén ettől az időponttól a Tápió 2 őrjárására vonatkozóan (11,5 kilométer hosszan) II. fokú, jeges árvíz elleni védekezési készültség lépett érvénybe. 
A Közép-Tiszán január 27. 16 óra óta I. fokú, jeges árvíz elleni készültség érvényes.

Belvízvédelem

A hirtelen hóolvadás és a lehullott csapadék következtében a szivattyútelepek indítása és kétműszakos üzemeltetése miatt területi II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a KÖTIVIZIG 2017. február 6. 7 órától a 10.07-es kisújszállási és a 10.08-as karcagi belvízvédelmi szakaszokon. Szintén ezen a napon 10 órától a 10.06-os kunhegyesi és a 10.10-es mezőtúri szakaszokon I. fokú, 12 órától pedig a 10.03-as jászberényi szakaszon II. fokú készültség lépett életbe.
Az önkormányzatok közül Törökszentmiklós, Tiszapüspöki és Rákóczifalva II. fokú, Alattyán, Szelevény, Tiszasas és Kétpó pedig I. fokú készültségben védekezik. 

Várható időjárás
Az elkövetkezendő napokban országszerte borult lesz az ég. Többfelé lehet számítani csapadékra.  Az északkeletire, északira forduló szél többfelé megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5, 6 fok körül várható, de az északnyugati határnál ennél néhány fokkal hidegebb lehet. Késő este 0, +4 fok valószínű.