palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Jég hátán a Tisza-tavon

Jég hátán a Tisza-tavon

Az évek óta nem tapasztalt januári tél talán sokakat meglepett a mínusz 10-18 Celsius fokos hőmérsékletével és a 10-15 cm-es hóréteg vastagságával, de a természetnek, benne a Tisza-tónak csodálatos képet festett.

Nagyon vártuk már ezt a szép, tartós telet, melyben semmi rendkívüli nincs, egyszerűen csak tél van, normális tél, melynek ilyenkor van itt az ideje és pont ilyennek kell lennie, csak már elszoktunk tőle.
A fokozatosan csökkenő víz- és léghőmérséklet, valamint a tartósan hideg időjárás hatására a Tisza-tavon is kialakult a jégtakaró, amely egyre hízott vastagodott, miközben a lihogók – a vízimadarak tartózkodási és éjszakázó helyei – is befagytak, déli vándorútra kényszerítve őket, nyílt vizeket keresni. A beállt vizek jégvastagsága a víz álló, vagy mozgó jellege és a befagyás idejének függvényében változó, de már mindenhol biztonságos, 10 – 32 cm közötti (a február 2-i állapotok szerint). Több helyen repedések, kiemelkedő rianások láthatók a jégmezőn, melyek esetleges megközelítése fokozott figyelmet igényel, mert veszélyes is lehet. A jégmezőt – a szél munkája nyomán – változó vastagságú hóréteg borítja, melyen a járás hol könnyű, vagy éppen nehezebb. Tehát a jégen való tartózkodás mindig nagy óvatosságot igényel, de szakavatott túravezetőkkel felejthetetlen élményekkel gazdagodnak azok, akik jégre merészkednek, s bejárják a tó egy részét. Felfedezhetik a vaddisznók, rókák, vidrák és a vadvízi madarak hóban hagyott nyomait. Olyan Tisza-tavi tájrészek is könnyen megközelíthetők, bejárhatók a jégen keresztül, mint a Telekháti belső tó, Kis-Tisza nagyfordító, Balázs-fok, Kozma-fok, Fűzfás-morotva, Lapos-morotva, az öblítőcsatornák, Szilas-fok, Csapói Holt-Tisza, Borzanat, Ravasz-hát, Rebence, Óhalászi Holt-Tisza, Óhalászi erdészház és temetői emlékhely.
Az elmúlt hetekben sokan vették a bátorságot, hogyha csak órákig is, de „megéljenek a jég hátán” hiszen élni kell a természet adta lehetőségekkel. A hétvégeken túrázókkal népesült be a Tisza-tó egy-egy területe, mivel több kikötőből is szerveztek jégtúrákat, de jégvitorlások és kerékpárosok is birtokba vették a jégmezőket, hódolva a téli sportok eme fajtáinak. Lékhorgászokat pedig naponta látni a partközeli, vagy a belső területeken. Sőt, a jégszobrászat hívei is megjelentek, kezük nyomán látványos alkotások születtek.