palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Zord január 31 fagyos nappal!

Zord január 31 fagyos nappal!

Az elmúlt 30 év leghidegebb évkezdete van mögöttünk. A havi átlaghőmérséklet mínusz 6,8 Celsius fok volt, ami 5,4 fokkal alacsonyabb a sokévi januári átlagnál. A 32,5 milliméteres havi területi csapadékátlag ugyanakkor alig több, mint a sokéves adat, habár ennek zöme egyetlen nap hullott le.

Aki 30 évesnél fiatalabb, még nem tapasztalhatott a mostaninál hidegebb, teljes hónapot Szolnokon.  Aki azonban ennél idősebb, tizedre pontosan ugyanilyen zord januárra emlékezhet 1985-ben. Ennél leheletnyit enyhébbnek bizonyult 2003 februárja, amikor „csak” mínusz 6,4 volt a havi átlaghőmérséklet. Ha még távolabb kutatunk az időjárási adatbázisban, kiderül, hogy 1963 januárjában mínusz 6,9, rá egy évre pedig kirívóan magas, mínusz 9 fok (!) volt a havi átlaghőmérséklet. De nem is kell távolabb visszatekintenünk az időben, hogy megállapíthassuk: az elmúlt években elszoktunk az ilyen hideg periódusoktól. Tíz évvel ezelőtt januárban például az átlaghőmérséklet 12,5 (!) fokkal volt magasabb, mint idén az első hónapban.
2017 januárja azért is emlékezetes, mert kivétel nélkül minden napján fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, 18 napon pedig mínusz 10 foknál is alacsonyabb volt a napi minimum. Az idei havi rekord 8-án született, amikor mínusz 20,2 fokot mutattak a hőmérők a megyeszékhelyen.
Az év első hónapjában a Közép-Tisza vidékén területi átlagban 32,5 milliméter csapadékot mértünk, ami mindössze 3,3 milliméterrel haladja meg a sokéves januári értéket, ennek nagy része azonban egy nap alatt, mégpedig 13-án hullott le. A legtöbb csapadékot, 43,1 millimétert Tiszasülyön, a legkevesebbet, 23,6 millimétert pedig Szolnokon regisztráltuk.

Copyright © Minden jog fenntartva.