palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Tizenhét éve történt a ciánkatasztrófa

Tizenhét éve történt a ciánkatasztrófa

Tizenhét évvel ezelőtt a romániai Nagybánya mellett egy ausztrál—román tulajdonú bányászati melléktermék-ülepítő cianidos zagytározó töltése átszakadt, s az onnan kiszabadult 100 ezer köbméternyi sejtméreg a Zazaron, a Láposon és a Szamoson keresztül bejutott a Tiszába. Olyan mérvű ökológiai sokk érte a szőke folyót, amelyre addig nem akadt példa. A környezeti katasztrófára idén is az akkori védekezés legfőbb helyszínén, Kiskörén, valamint Szolnokon is megemlékeztek.

 

Az emberi felelőtlenség e szörnyű következményeit elsőként január 31-én idézték fel Kiskörén a Vásárhelyi Pál Egyesület szervezésében, ahol Kovács Márton elnök, helyi iskolaigazgató és Fejes Lőrinc, a KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnöke pillantott vissza a 17 éve történtekre. Másnap, a Tisza élővilágának napján szervezte megemlékezését Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a Tiszavirág gyaloghídnál, ahol a vízügyi igazgatóság részéről szintén Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök mondott beszédet. Mint említette, a károk mérséklésére, a sejtméreg koncentrációjának csökkentésére egyedül a Tisza-tónál nyílt beavatkozási lehetőség. Ismertette röviden az akkor alkalmazott,  szakmai tankönyvekbe illő, tudatosan megtervezett és precízen végrehajtott, később találóan Noé bárkájának is nevezett vízkormányzási intézkedéseket, így a Kiskörei Duzzasztómű rendkívüli üzemét, a Tisza-tavi öblítő csatornák és ártéri fokok lezárását, amelyek együttesen lehetővé tették, hogy a Közép-Tisza vidékén a mérgező anyagot sikerült jelentősen felhigítani, s a szennyező csóvát a folyó medrében levezetni. Ennek köszönhetően a töltések közötti hullámtér, a holtágak és a Tisza-tó öblözeteinek páratlanul gazdag ökoszisztémája – a Tisza-tó vízfelületének 93 százaléka – gyakorlatilag nem károsodott. Ugyancsak a bravúros vízkormányzás eredménye, hogy Szolnok és környéke ivóvízellátását biztosító felszíni vízmű üzemét csak rövid ideig kellett korlátozni, és a Kiskörén elindított mesterséges árhullám nem okozott gondot a folyó alsó szakaszán, azaz a cianidos víz nem öntötte el a hullámtereket.
Kollégánk emlékező és emlékeztető szavait követően a Szolnoki Ökumenikus Lelkészkör képviseletében Győri Péter Benjamin evangélikus esperes osztotta meg a hallgatósággal gondolatait, végül Szalay Ferenc polgármester a diákokhoz is szólva elevenítette föl a 2000-ben történteket, levonva azok máig érvényes tanulságait, s felhívva a figyelmet arra, hogy a 17 évvel ezelőtti katasztrófát előidéző bányászati technológia sajnos jelenleg is alkalmazható. 
Ezt követően a résztvevő önkormányzati vezetők, a védekezésben közreműködött társszervezetek képviselői, általános és középiskolások, óvodások dobták le a gyaloghídról a megemlékezés virágait a folyó jégpáncélba burkolózott felszínére, köztük a KÖTIVIZIG  tucatnyi munkatársa.

Képeink a kiskörei és a szolnoki események egy-egy pillanatát örökítették meg.

Az alább linkre kattintva sematikusan bemutatjuk a ciánszennyezés idején a Tisza-tóban végrehajtott vízkormányzási műveleteket:
https://www.youtube.com/watch?v=hIKOWMMvsgY&feature=youtu.be