palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Elbontásra váró stégek a főcsatornák mentén

Elbontásra váró stégek a főcsatornák mentén

A Nagykunsági- és a Jászsági-főcsatornák partján több, engedély nélkül létesített stég (víziállás) létesült az elmúlt időszakban, amelyek hatósági engedéllyel történő eltávolítását hamarosan megkezdi a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei és Mezőtúri Szakaszmérnöksége.

A 147/2010. (IV. 29.) Kormányrendelet alapján a víziállás: „a vízi közlekedésről szóló törvény alapján kikötő, illetve úszómű kivételével a meder talajába beépített vagy a meder talajára támaszkodó tartókra, cölöpökre, talpakra rögzített műtárgy, amelynek részét képezheti a bejáró is, és amely a vízterületnek nem vízgazdálkodási célú használatát teszi lehetővé.”A Kormányrendelet 27. Víziállások telepítésének általános szabályai 66. § (4). bekezdésének i) pontjában azt is rögzíti, hogy: „Nem telepíthető víziállás vízszétosztó rendszer létesítményein”.
A Kiskörei Szakaszmérnökség a stégek tulajdonosait/használóit a stégekre elhelyezett felszólítással tájékoztatta, s mint üzemeltető, kérte eltávolításukat. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztálya pedig engedélyezte a KÖTIVIZIG-nek a stégek elbontását.
A Kiskörei Szakaszmérnökség az illegálisan létesített stégek eltávolítását január 30-án, a Mezőtúri Szakaszmérnökség pedig február 13-án kezdi meg. Az érintett területek: Nagykunsági-főcsatorna Nyugati-ág 39+280 - 74+330 szelvények között (Kuncsorba, Törökszentmiklós, Kétpó, Mezőhék, Mesterszállás és Öcsöd települések körzete), illetve a Nagykunsági-főcsatorna Keleti-ág 0+206 - 17+988 szelvények között (Túrkeve és Kuncsorba közelében).