palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Nem extrém a mostani hideg idő

Nem extrém a mostani hideg idő

Az idei esztendő szokatlanul fogvacogtató idővel indult, sőt, egy napon mínusz 20,2 fokra csökkent a hőmérsékleti minimum Szolnokon. Noha ilyen hideg periódust évek óta nem éltünk át, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hidrometeorológiai adatsorai tanúsága alapján mégsem nevezhető extrémnek a jelenlegi zord időjárás.

 

A szolnoki észlelési adatok szerint az elmúlt bő fél évszázadban 1964 januárja a „csúcstartó” leghidegebb hónap, amikor a havi átlaghőmérséklet(!) mínusz 9,0 Celsius fok volt. Ennél egy picit enyhébbnek, de hasonlóképp zordnak bizonyult 1963 januárja és februárja, a mínusz 6,9, illetve mínusz 6,2 fokos havi átlaggal. Emlékezetes évként említhető 1985, amikor egy januári napon mínusz 23,2 fokig hűlt le a levegő, a havi átlaghőmérséklet pedig mínusz 6,8 fok volt. Ezt követően sem enyhült igazán a tél, mert februárban is a havi átlag mínusz 6,5 fokot tett ki.
A következő emlékezetes dátum 1987 januárja, amikor mínusz 24,8 fok volt a napi minimum rekord. Ez nem sokkal később, egy februári napon majdnem megismétlődött, mínusz 24,1 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála.
Viszonylag keménynek nevezhető 2003 tele is, akkor januárban előfordult mínusz 24,7 fokos napi minimum is, februárban pedig mínusz 20,2 fokig hűlt le a levegő. Utóbbi hónapban a havi átlaghőmérséklet is magáért beszél: mínusz 6,4 fok. 
Az ezután következő évek téli időjárását akár enyhének is minősíthetjük. Kivételt képez 2012 februárja, amikor mínusz 16,5 fokos napi minimumot észlelhettünk, de a havi átlag is mínusz 4,5 fok volt.   

Copyright © Minden jog fenntartva.