palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Árvízvédelmi gyakorlat Szolnokon

Árvízvédelmi gyakorlat Szolnokon

Árvíz-, valamint vízminőség-védelmi gyakorlat helyszíne lesz október 19-én a kertvárosi Tisza part és az Alcsi Holt-Tisza, amelynek során egy feltételezett rendkívüli fokozatú árhullámmal és szimulált vízszennyezéssel összefüggő védekezési feladatokat hajt végre a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a megyei védelmi bizottsággal közösen.

A KÖTIVIZIG egyik legnagyobb védekezési feladata az árvízvédelmi művek nem megfelelő kiépítéséből adódik, mértékadó árvízszint (MÁSZ) közeli árhullám kialakulása esetén ugyanis több tíz kilométernyi védvonal magasítása szükséges nem csak a töltéseken, hanem az úgynevezett magasparti szakaszokon is. Területi sajátosságból következik, hogy általában az árvízvédelmi készültség mellett belvízvédelmi fokozatok is érvényben vannak. A 11 árvízvédelmi- és 10 belvízvédelmi szakasz védekezési feladatainak ellátása, irányítása pedig a védekezési erőforrások, főleg a szakértelemmel rendelkező humán erőforrások jól szervezett és összehangolt munkáját igényli.
A feltételezett árvízi helyzet szerint a Tisza vízgyűjtőire rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt jelentős árhullám alakul ki, ezért III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelése válik indokolttá. A vízügyi szakemberek a helyzetnek megfelelően megtervezik a szükséges beavatkozásokat, amelyek építési munkáit a Védelmi Osztag végzi. Az előrejelzések alapján a vízszint további emelkedése várható, ezért rendkívüli árvízi fokozat elrendelésére kerül sor. Eközben az Alcsi Holt-Tisza 0+000 szelvényében bekövetkezett esemény miatt a polgári célú tartalék vízkivétel védelme érdekében - III. fokú vízminőség-védelmi fokozat elrendelését követően - merülő falat telepít az igazgatóság.
Az egynapos törzsvezetési és védelmi gyakorlatot a KÖTIVIZIG önállóan végzi, de kapcsolódik a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság Komplex Védelmi Igazgatási Gyakorlatához, ezért a végrehajtásban közreműködik a megyei védelmi bizottság titkársága mellett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a megyei büntetés-végrehajtási intézet is.
A reggel 7 órától kezdődő gyakorlat helyszíne a KÖTIVIZIG 10.06/04 árvízi őrjárása, központi épülete, a védelmi osztagtelep, illetve a védelmi szakasz irányító és kiszolgáló létesítményei.  Fő célja, hogy egy rendkívüli árvízi helyzet esetén a különböző védekezési feladatok végrehajtását a résztvevők begyakorolják, a védelmi eszközöket megismerjék, s az együttműködő szervezetekkel zökkenőmentes legyen a munka.

A gyakorlat munkavégzéssel, illetve beavatkozással érintett helyszínei a következők:

- Árvízvédelmi gyakorlat (nyúlgát és bordás megtámasztás építése)
10.06/04. árvízi őrjárás, Tisza bal part 81+600 – 82+200 töltéskilométer
- Vízminőség-védelmi gyakorlat (merülőfal telepítése)
Alcsi Holt-Tisza 0+000 szelvény