palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek A pilóta nélküli repülő (majdnem) mindent lát

A pilóta nélküli repülő (majdnem) mindent lát

Lassan egy éve pilóta nélküli repülő jármű, népszerű nevén drón teljesít szolgálatot a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén. Legfőbb feladata nagy felbontású légi fotók készítése, ezzel a terepi felmérések megkönnyítése.

A tavaly beszerzett - az amerikai légerő B-2 lopakodó, „csupaszárny” nehézbombázójára emlékeztető formájú - kis repülőgép már többször bizonyította létjogosultságát: nagy területről képes gyorsan pontos és aktuális fotókat készíteni, amivel nagymértékben segíti az igazgatóság munkáját védekezési időszakban és azon kívül egyaránt Az UAV, azaz pilóta nélküli, egy méter szárny fesztávolságú légi jármű tömege csupán két és fél kilogramm, köszönhetően annak, hogy a váza szénszálas anyagból készült. Meghajtásáról egy 750 wattos elektromos motor gondoskodik, amelyet akkumulátor táplál. A teljesen feltöltött energiaforrás mintegy 50 perces repülést tesz lehetővé, és legfeljebb 750 méteres (engedélyezett) magasságig száll a kevlár „madár”. Az egyidejűleg berepülhető terület 0,7-12 négyzetkilométer között változik. Maximum 45 kilométeres szélben is használható, sőt kisebb eső sem kényszeríti a földre. Mivel a repülő merevszárnyú, így kilövő állványról indul és hason landol. A teljesen feltöltött akkumulátora két startolást tesz lehetővé, újratöltése pedig akár autó aksiról is megoldható.
A gép kompozit borítása mögött egy érzékeny 24 megapixeles kamera objektíve kémleli a földfelszínt, amelyről jó minőségű - a repülési magasság függvényében 2,3-20 centiméteres felbontású - fotókat készít, jelentős segítséget nyújtva nagy területek ellenőrzéséhez, változások nyomon követéséhez, különböző számítások elvégzéséhez.
Az UAV által megörökített képekből, valamint a repülési adatokból egy speciális feldolgozó szoftver korrekt geometriával rendelkező ortofotót, egyszerűsített terepmodellt (DTM), felületmodellt (DSM) vagy pontfelhőt készít további felhasználásra.
A KÖTIVIZIG kis repülőgépe már eddig is sok „bevetést” teljesített, például hatékonyan közreműködött a Tiszaroffi-tározó felmérésében, vagy egyes vízügyi beruházásoknál a kiviteli munkák utólagos ellenőrzésében.