palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Büntetés nélkül be lehet jelenteni az engedély nélküli kutakat

Büntetés nélkül be lehet jelenteni az engedély nélküli kutakat

A kormány a felszín alatti vízkészletek védelmében, valamint hatékony vízkészlet-gazdálkodás elősegítése miatt, a 100/2016 (V. 13.) Kormányrendeletben szabályozta az egyes vízgazdálkodási témájú rendeleteket. A módosítás fontos része, hogy 2018. december 31-ig vízgazdálkodási bírság nélkül lehet kérni vízjogi fennmaradási engedélyt a 2016. június 4. előtt engedély nélkül létesített kutakra. Vízügyi engedélyezési jogkörrel az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságok és a települések jegyzői rendelkeznek.

Jegyzői engedély hatálya alá tartozó kutak:
- magánszemély tulajdonában vannak (önkormányzatok, egyesületek nem tartoznak ide)
- háztartási vízigényt elégítenek ki
- kizárólag talajvíz illetve partiszűrésű vízkészletet termelnek
- nem érintenek vízbázisvédelmi területet
- nem veszélyeztetik a vízkészletek védelméhez fűződő érdekeket.
Ha a fenti feltételek közül valamelyik nem teljesül, akkor az engedélyt az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnál kell kérni.
Nagyon fontos változás, hogy amennyiben a jegyzői engedélyezésű kút házi ivóvíz igényeket elégít ki, akkor saját célú ivóvízműnek minősül. A saját célú ivóvízmű engedélyezője az illetékes vízügyi hatóság, a népegészségügyi feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal, valamint a működési terület szerinti vízügyi igazgatóság a szakmai tanácsadás lehetőségét biztosítja. A kutak vizéből rendszeresen vízkémiai vizsgálatot kell végeztetni 100/2016. (V. 13.) Korm. rendelet 1. melléklet szerinti komponenskörre.
A jegyzői engedély benyújtásához szükséges dokumentációt 18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet 2. mellékletének I/B pontja, 19/2016. (VI. 8.) BM rendelet 1. melléklete tartalmazza, amelyek kitöltését a tulajdonos és a kútfúró szakember végzi. A kitöltendő adatlapok cikkünk mellékleteként letölthetők.

Vízjogi fennmaradási engedélyhez kötött kutak:

Minden kút, amely az előző felsorolásban nem szerepel, az az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság engedélyezési jogkörébe tartozik. Ebben az esetben vízjogi fennmaradási engedély kérelmet kell benyújtani, amelynek az alapja a vízjogi fennmaradási engedélyes terv, ezt az erre jogosult tervezőnek kell elkészíteni. Az engedélyes terv benyújtásakor szükséges a területileg illetékes vízügyi igazgatóság vagyonkezelői nyilatkozata is. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tájékoztató kiadványt készített a fennmaradási engedélyezési eljárás fontos tudnivalóiról, amely az alábbi linkre kattintva elérhető:

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/filedb/hirek/4567/Tajekoztato_az_engedely_nelkul.pdf

Jegyzői engedély hatálya alá tartozó kutakkal kapcsolatosan beadandó adatlapok.