palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Meleg, száraz, napsütötte szeptember

Meleg, száraz, napsütötte szeptember

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére szeptemberben átlagosan 22,7 milliméter csapadék hullott, ami 19,4 milliméterrel marad alatta a sokéves kilencedik havi értéknek. Az idei ősz első hónapjában 18,5 Celsius fok volt a havi átlaghőmérséklet, 2,3 fokkal melegebb, mint a megszokott.

Szeptemberben lényegében csupán 5-én esett jelentősebb, 10 millimétert meghaladó csapadék, előtte és utána is száraz periódusok jellemezték a hónapot. A legtöbb csapadékot, 48 millimétert Jászberényben mértük, ennek zöme három nap alatt hullott le. A legkevesebb Mezőtúr (12,2 mm) körzetében esett, de Kunhegyesen, Kunszentmártonban, Tiszasülyön, Jászkiséren és Szolnokon sem érte el a 20 millimétert a csapadék havi mennyisége.
A nyarat idézte az ősz elejének időjárása, hiszen 18,5 Celsius fokos átlaghőmérsékletet regisztráltunk, szemben a 16,2 fokos sokéves havi átlaggal. A leghidegebb napon 4,5 fok, a csúcshőmérséklet pedig 31,8 fok volt. Nyári napban (25 fok feletti napi maximum hőmérsékletben) 18 alkalommal lehetett részünk, hőségnap (30 fok felett) pedig ötször fordult elő. A nyárra emlékeztetett a napsütéses órák száma is, a 232,3 órás havi érték kicsivel magasabb, mint a júniusban mért adat.