palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Környezeti kárelhárítás Plusz oxigén a halaknak

Plusz oxigén a halaknak

Az elmúlt években - különösen a forró nyári időszakokban - többször előfordult a  KÖTIVIZIG működési területén is, hogy egyes víztestekben oxigénhiányos állapot alakult ki, s emiatt halpusztulás következett be. A hasonló helyzetek megszüntetésére, mérséklésére mindmáig korlátozottak voltak a lehetőségeink. Mostantól azonban új technológia áll a rendelkezésünkre, amivel gázosító tömlőn keresztül juttathatjuk többlet levegőhöz a vízi élőlényeket.

 

Eddig csak úgy tudtuk mérsékelni a hőség idején fellépő káros ökológia folyamatokat, hogy frissítő vizet kormányoztunk a veszélyeztetett víztesthez, ám nem minden esetben állt rendelkezésünkre megfelelő mennyiségű és minőségű frissítővíz, vagy műszakilag nem volt lehetőség annak betáplálására. Emiatt olyan védekezési technológiát kellett keresni, illetve az ehhez szükséges eszközöket beszerezni, amellyel - függetlenül a frissítővíz mennyiségétől és a vízi úttól - eredményesen lehet beavatkozni az oxigénhiányos állapot enyhítésére. A kiválasztott technológia a gázosító tömlő segítségével történő levegőztetés lett.
A rendszerbe állítást megelőző, több helyszínen elvégzett gyakorlati próbák során a kis nyomású kompresszorhoz kapcsolt, a vízfenékre lesúlyozott speciális tömlő légrésein a vízbe áramló levegő szinte azonnal megemelte a víz oxigénszintjét, amit műszeres méréseink igazoltak. 
A próbaüzem megkezdése után egy órával mért eredmények azt mutatták, hogy a levegőztető rendszer közelében mind a hő-, mind az oxigén rétegzettsége megszűnt, és mindhárom vízmélységben 5-6 mg/liter oldott oxigéntartalom és 60 százaléka feletti oxigéntelítettség alakult ki, s ez az állapot - kismértékű növekedés mellett -, fennmaradt a próbaüzem végéig. A kontrollponton végzett mérések eredményeiből kitűnt, hogy a vízoszlop hő- és oxigén rétegzettsége az éjszaka folyamán végig megmaradt, miközben az oxigéntartalom és az oxigéntelítettség mindhárom vízmélységben folyamatos csökkenést mutatott.
A tesztelt tömlős levegőztető rendszer bizonyította, hogy képes megszüntetni az állóvizekben a nyári időszakban kialakuló hő- és oxigénrétegzettséget, és tartósan fenntartani a halak számára kedvező oxigénviszonyokat a kezelt víztömeg jelentős részén. Ez a módszer kisebb mértékű kapacitásnöveléssel alkalmas lehet a kánikulai időszakban előforduló halpusztulások megelőzésére, mert azon felül, hogy megfelelő mennyiségű oxigént juttat a víztérbe, felgyorsítja az üledékben képződő bomlási termékek, mérgező gázok távozását a vízből.

Képeink a próbaüzem idején készültek a Millér-főcsatornán.