palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Árvízvédelmi kerékpár-emléktúra

Árvízvédelmi kerékpár-emléktúra

A tíz évvel ezelőtti rekord árvíz elleni sikeres védekezés emlékére rendeztek kerékpártúrát a Tiszazugban június 19-én, ezzel is megköszönve a közreműködők áldozatos munkáját.

A tiszaugi gátőrháztól indulók mintegy 40, a tiszasasi gátőrháztól kerekezők pedig 30 kilométert pedáloztak a kunszentmártoni célig, érintve a Hármas-Körös tiszai torkolatát és Szelevényt. A túrázókat - köztük a KÖTIVIZIG több munkatársát - fogadták a helybeli polgármesterek, akik röviden felidézték az akkori eseményeket.

Az alábbiakban az ötletgazda Pigniczki Árpád beszámolóját közöljük a túráról:

„Talán mondhatom bátran, hogy 10 éve történt a kis Tiszazugban egy olyan eset, mely a legkomolyabban szólította a lakosokat összefogásra. Hatalmas küzdelem, egyre feszültebb lélekjelenlét, olykor reményvesztett állapot, olykor reményekkel teli napok egymás utánja. Szakmai gárda, honvédelem, polgári védelem, önkormányzatok és lakosok küzdelme volt ez a természettel. Tíz éve történt. Idén, június 19-én a küzdelem sikerére emlékeztünk meg egy kerékpártúra alkalmával.

A túra ötlete már két éve bennem volt. Tavaly év végén megkerestem lakóhelyem polgármesterét Fialka György személyében, aki gyakorlatilag még ötletem kicsomagolása előtt egyből igent mondott. Innen támogatását élvezve elkezdődött az érintett települések önkormányzatával való kapcsolatfelvétel, ahol kivétel nélkül pozitív visszajelzés jött vissza. Elindult a terület vízügyi igazgatóságával is a kapcsolatfelvétel, ahol szintén pozitív volt a visszajelzés. Szűk körben elindult a szervezés az első Tiszazugi árvízvédelmi kerékpár-emléktúrával kapcsolatban, aminek az eredménye jól látható volt az ominózus vasárnapi napon.

Reggel nyolc órakor volt az első gyülekező a Tiszaugi gátőrháznál, ahol egy kisebb csapat polgárőri felvezetés mellett elindult közúton a Tiszasasi gátőrházig. Már itt vegyes korosztállyal indult a menet kellemes időjárási viszonyok mellett. Második gyülekező helyre érve Tiszasason folyadékkal és kávéval vártak minket, majd csatlakozott hozzánk még egy csapat. Pár szóban köszöntött minket Tényi Imre Tiszasas alpolgármestere. Elindult a kerékpározó csapat töltésen a Csépai verseny-tó végére, ahol pogácsával és folyadékkal vártak minket. Itt Fialka György polgármester mondott pár szót a 10 éve kialakult helyzetről. A túrát folytatva a Csongrádi híd felé vettük az irányt, ahol menet közben az Ellésparton megnéztük a Monostor alapjait. A Csongrádi híd "lábánál" élveztük a város vendégszeretetét, miközben Cseri Gábor Csongrád alpolgármestere köszöntött minket. A szendvicsek elfogyasztása közben képeket nézhettünk az árvízvédelem pillanataiból. Miután csatlakozott hozzánk egy csapat, elindult a túrázó mezőny Szelevény irányába, miközben érintettük az akkor megcsúszott töltésszakaszt. Ma meg se mondaná az ember hol alakult ki vészhelyzet. Szelevénynél folyadékpótlásra került sor, miközben pogácsából igyekeztünk energiát nyerni az utolsó szakaszra, s hallgattuk Lovas Attila igazgató Úr szavait a KÖTIVIZIG részéről. Egy utolsó rövid szakasz megtétele után délután egy óra után pár perccel érkeztünk meg Kunszentmárton város volt strandhelyére, ahol már várták a résztvevőket. Wenner-Várkonyi Attila köszöntött minket, miközben kényelmesen leülve, finom babgulyást kanalazva fújtuk ki magunkat a horgászegyesület jóvoltából. Búcsúzásképp minden résztvevő kapott egy kis emléket a 10 éve sikeresen végbement küzdelem kapcsán.

Az idő kegyes volt hozzánk, enyhe szellő kísért minket az utunkon. A táj szépsége feledtette a kilométereket, s jó érzés volt ily módon kicsit körül ölelni a Tiszazugot. Pozitív volt a fiatal generáció jelenléte, hisz az archív fényképeket elnézve, szüleink álltak helyt 10 éve, s vannak, akik már nincsenek köztünk hogy visszatekintsenek a védekezésre. A részt vevő kerékpáros túrázók életkora 4 évestől egészen 74 évesig terjedt. A túrázókat polgárőrség, kisbusz és platós kisteher autó kísérte végig, hogy zavartalan célba érjen az összes résztvevő.

Köszönet és hála illeti az érintett település önkormányzatait, polgármestereit, a KÖTIVIZIG embereit, a polgárőröket, a szervezésben résztvevőket, s a túra kerékpárosait, hogy munkájukkal, támogatásaikkal, részvételükkel családiassá, barátivá tették az emléktúrát, s köszönettel tartozunk a Tiszazug élővilágának, természetének, hogy jó idővel támogatott minket, színesítve növény-és állatvilágával a déltájban már kissé perzselő napot, s kiszakítva minket, embereket az olykor szürkének tűnő hétköznapokból. Minden megemlített és háttérben dolgozó személynek köszönettel tartozom.”