palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Elkezdődött a vakáció a Tisza-tó körül is

Elkezdődött a vakáció a Tisza-tó körül is

A nyári napok, a hőség beköszöntével egyre jobban vágyunk a frissítő vízpartra, ahol kellemesen tölthetjük el a szabadidőnket. Legyen az aktív sport, kerékpározás, vagy csak egy fa árnyékában meghúzódva pecázzunk A Tisza-tó mindkét szabadidős tevékenységre alkalmas, azonban szükséges az egymás iránti tolerancia.

Elérkezett a várva várt nyári időszak, amely a Tisza-tó életében is pezsgést hoz. A tó körül egyre több kerékpáros és horgász jelenik meg, hogy a vízparton töltse el kellemesen jól megérdemelt szabadidejét. Ez azonban sok veszélyt is rejt magában!
A kerékpárral érkezők egy része a gátkorona tetejéről elmerül a csodálatos természet látványában, a másik célközönség gyors verseny keretén belül minél rövidebb idő alatt szeretné körbe kerekezni a Tisza-tavat. Emellett megjelennek a horgászok, akik gépjárművükkel keresik a minél jobb pecahelyeket. Mindkét tábor a gátkorona burkolt töltésén halad, és esetenként kevésbé veszik figyelembe egymás közlekedési szokásait. A kerékpárosok részére nincs szükség gátközlekedési engedélyre, a gépjárművek viszont csak gátközlekedési engedély birtokában és a horgászhelyek megközelítésére használhatják az árvízvédelmi töltést. Az egymástól távol eső települések elérésére továbbra is a közutak szolgálnak.
Az engedélyben szereplő előírások mellett - amely az autókkal közlekedőkre vonatkozik - a KRESZ szabályai ugyanúgy érvényesek mind a kerékpárral, mind pedig a gépjárművel közlekedők számára, ezért annak betartására felhívjuk mindenkinek a figyelmét. Legfontosabb, amelyet az engedély is rögzít, hogy a kerékpárosoknak van elsőbbségük, valamint az, hogy a megengedett legnagyobb haladási sebesség 40 km/h.
A frissítő és kellemes víz hívogatja a fürdőzni és sátorozni vágyókat. Ezúton hívjuk fel a kedves látogatók figyelmét, hogy fürödni csak a kijelölt szabadvízi strandokon, illetve a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001 (XII. 27.) BM rendeletben foglaltak szerint:


2. § (1) Tilos fürdeni:

 

  • a) hajóútban;
  • b) hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
  • c) vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • d) 2 kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében;
  • e) egészségre ártalmas vizekben;
  • f) a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;
  • g) vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén, a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra;
  • h) éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;
  • i) ahol azt tiltó tábla jelzi.


(2) A fürdési tilalmat 60 × 30 cm méretű fehér alapú kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló és átlósan 3 cm széles piros csíkkal áthúzott táblával kell jelölni. A táblán kék mezőben fehér színű nyíllal és a távolság (méter, kilométer) feltüntetésével kell jelölni a tiltott terület hosszát és irányát. A tiltó táblákat a tiltási határon is el kell helyezni.
3. § (1) Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.
(2) Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.
Sátorozni szintén csak az erre kijelölt kempingekben lehet a Tisza-tó körül, melyre vonatkozóan a Tisza-tavi Kódexben pontos leírást ad:
„Sátorozni csak az erre a célra kijelölt állandó és ideiglenes helyen, a hatósági és az üzemeltetői előírások betartásával, és az üzemeltető engedélyével lehet.
Nem minősül sátorozásnak az időjárás elleni védelem céljából – a horgászat időtartamára – ideiglenesen kifeszített sátor, fólia, stb., amennyiben az nem jár a természeti környezetbe történő beavatkozással és környezeti károkozással (például: tűzrakó hely kialakítása, tűzgyújtás, a terület leirtása, fakivágások, gépjármű parkolóhely kiépítése, stb.).” A Tisza-tavi Kódex teljes terjedelmében a KÖTIVIZIG honlapján szintén elolvasható.
Az erőben történő sátorozás szabályairól az Erdőtörvény (2009. évi XXXVII. Törvény) rendelkezik pontosan.
A Tisza-tavon csónakázók és hajózók számára szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy csak a Tisza folyó fő medre hajóút. A tározó változó vízmélysége, a vízfelszín alatti esetleges akadályok (tuskók, uszadék, hordalékkúp stb.) miatt minden vízi járművel közlekedő számára ajánlatos az adott vízfelület megismerése. A tározótér vizi közlekedés tekintetében csak megfelelő gyakorlattal és helyismerettel rendelkezők számára tekinthető biztonságos vízi útnak, ezek hiányában veszélyes vízfelület. Ezen túlmenően felhívjuk a figyelmet a körültekintő, óvatos közlekedésre és a megfelelő sebességtartomány kiválasztására, valamint a Tisza-tóra érvényben lévő közlekedési jogszabályok betartására. A Tisza-tó körül kiépült a viharjelző rendszer is, amely a tározóban lévő csónakos turistáknak ad jelzést az időjárás változásáról. A jelzések ismerete olykor életeket is menthet.
A kellemes szabadidő eltöltése érdekében kérjük, tartsák be a szabályokat és előírásokat, hogy a nyár ne balesetekkel és kellemetlen emlékekkel érjen véget a Tisza-tó körül.
Őrizzük meg a táj szépségét, ne hagyjunk magunk után hulladékot sem. Mint ahogy az értékeiket sem hagyják őrizetlenül. A KÖTIVIZIG megkereséssel élt a helyi rendvédelmi szervezetek felé, hogy fokozottan figyeljenek a Tisza-tó töltésén közlekedőkre.
Minden kedves ide érkező látogatónak kellemes pihenést és csodálatos emlékeket kívánunk!