palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Szeszélyes, csapadékszegény április

Szeszélyes, csapadékszegény április

Nem hazudtolta meg a népi megfigyeléseket az idei április, szeszélyes hónapot hagytunk magunk mögött. A KÖTIVIZIG működési területére átlagosan 21,1 milliméter csapadék hullott, ami 16 milliméterrel kevesebb a sokéves negyedik havi értéknél.

A csapadék eloszlása ezúttal is jelentős szóródást mutatott. A legtöbb esőt Kiskörén tapasztaltuk (28,4 millimétert), ám ez is jóval alatta marad a sokéves havi adatnál. Viszonylag számottevő mennyiség hullott még Tiszasüly (27,4 mm), Kisújszállás (24,4 mm) és Szolnok (23,5 mm) körzetében. Ezzel szemben a legkevesebb csapadékot Mezőtúron mértük, 12,4 millimétert. Ugyancsak kevesebb - 16-18,4 mm közötti - eső áztatta Jászberény, Karcag és Kunszentmárton térségét.
Az esztendő első négy hónapjában az igazgatóság területére átlagosan 207,5 milliméter csapadék hullott, ami 82,80 milliméterrel több, mint az I-IV. havi sokéves átlag. Emlékezetes, hogy tavaly decemberben KÖTIVIZIG területi átlagban csupán 5,7 milliméter esett, miközben a sokéves utolsó havi átlag 40,5 milliméter. Januárban már 71,4 milliméter hullott, több mint duplája a sokéves havi átlagnak (29,2 milliméter), februárban pedig 88,3 milliméter, szemben a sokéves második havi 28,9 milliméterrel. Márciusban területi átlagban 26,8 milliméter csapadékot mérhettünk, ami 2,7 milliméterrel marad el a sokévi III. havi értéktől.
Ez év áprilisában 13,2 Celsius fokos átlaghőmérsékletet regisztráltunk, ami 2 fokkal magasabb, mint a sokéves havi átlag. A leghidegebb 0,8 fok, legmelegebbnek pedig 25,7 fok volt. Nyári napban (25 feletti csúcshőmérsékletben) három alkalommal lehetett részünk, ami két nappal több, mint sokéves havi átlag.
A légmozgás jellemzően óránként 15-20 kilométeres maximális sebességet ért el, de előfordult 33 kilométer per órás széllökés is. A hónap folyamán 204,3 órán át sütött a nap.