palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Nyári vízszint a Tisza-tóban

Nyári vízszint a Tisza-tóban

A közelmúltban levonult árhullám következtében a szokásostól eltérően négy héttel korábban fejezte be a Tisza-tó tavaszi feltöltését a tavat üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Mostanra ugyanis a tározó vízállása Kisköre-felsőn elérte a 725 centimétert, azaz a meghatározott nyári szintet.

A kora tavaszi tiszai árhullám március 4-én hajnalban tetőzött Kiskörén, majd a folyó apadása lehetővé tette, hogy két nappal később - a Kisköre-felső vízmércén mért 709 centiméteres vízállásnál - megkezdjük a duzzasztást a vízlépcsőnél.  A tó kiváló vízminőségét, belső medencéinek megfelelő áramlási viszonyait szavatoló szabályozó műtárgyak (IV., V., VI., Kis-Tisza, Aponyháti, IX., Kis-Füredi fok és a X. számú) nyitása pedig március 24-én történt meg.
A tó korai feltöltése nem csak gazdasági (idegenforgalmi) szempontból kedvező, hanem ökológiai vonatkozásban is. Ezt alátámasztandó, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. a honlapján tette közzé: „A zsilipnyitás nem csak a halak vándorlására lesz hatással, számos vízterület horgászhelyei is elérhetővé válnak. Külön köszönet illeti a KÖTIVIZIG munkatársait, akik mindezt húsvét előtt lehetővé tették.”