palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Megszűnt az árvízvédelmi készültség, belvíz egyre kisebb területen

Megszűnt az árvízvédelmi készültség, belvíz egyre kisebb területen

Kedden kora este a KÖTIVIZIG a Hortobágy-Berettyó mentén is feloldotta az I. fokú készenlétet, ezzel megszűnt az árvízvédelmi készültség a Közép-Tisza vidékén. Folyóink intenzív apadása fokozatosan lehetővé teszi a torkolati zsilipek nyitását, így a külterületi káros víztöbblet gravitációs levezetését. Miután folyamatos szivattyúüzemre több helyütt már nincs szükség, ezért megszűnt belvízvédelmi készültség Kisköre, Tiszakécske és Jászkisér térségében, továbbá I. fokúra mérséklődött a karcagi szakaszon. Az elöntött terület nagysága 8400 hektárra csökkent.

Nem a víz világnapja (március 22.), hanem folyónk vízszintjének csökkenése adott módot arra, hogy egyre több területen megszüntessük a védelmi készültséget, illetve mérsékeljük azt. A keddi nap krónikája szerint elsőként déltől megszűnt a belvízvédelmi készültség a kiskörei szakaszon, ezt követően 15 órától a jászkiséri szakaszon, majd egy óra múltával a tiszakécskei szakaszon. 18 órától I. fokúra csökkent a készenlét a karcagi belvízvédelmi szakaszon, s ettől az időponttól megszűnt az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig. 
A szerda reggeli összesítés szerint 8400 hektár az elöntött terület nagysága térségünkben, ebből 2850 hektár őszi vetés, 1800 hektár pedig szántó. A KÖTIVIZIG működési területén belül a legnagyobb vízborítás változatlanul Jász-Nagykun-Szolnok megyében tapasztalható. Pillanatnyilag I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi, a cibakházi, a mezőtúri, a karcagi és a kisújszállási szakaszokon, II. fokú készültség már csak a ceglédi szakaszon indokolt. Az elkövetkezendő napokban várhatóan mindenütt megszüntethető a belvízvédelmi készültség a Közép-Tisza vidékén.  
Folyamatosan csökken az átemelendő vízmennyiség, ezért egyre kisebb gépi kapacitás is elegendő a védekezéshez. Az elmúlt 24 órában 23 stabil szivattyútelep és 3 mobil szivattyú együttesen mintegy 410 ezer köbméter vizet emelt át a befogadó csatornákba, illetve folyókba. Szintén az elmúlt nap folyamán 47 fő vett részt a belvízi védekezésben, köztük 32 gépész.
Az igazgatóságunkhoz beérkezett adatok alapján az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Túrkeve, Örményes, II. fokban védekezik Mezőhék, Jásztelek és Fegyvernek.