palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Kitüntetettek Víz világnapi elismerések kollégáinknak

Víz világnapi elismerések kollégáinknak

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a vízügyi ágazat érdekében több mint négy évtizeden keresztül végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként Vásárhelyi Pál Díjat adományozott Horváth Bélának, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közelmúltban nyugállományba vonult műszaki igazgatóhelyettesének. A kitüntetést a minisztériumban kedden délután rendezett ünnepségen adta át dr. Felkai László, a BM közigazgatási államtitkára.

A rendezvényen Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át csaknem 30 éves kiemelkedő tevékenysége okán Gajdos László, a KÖTIVIZIG Szolnoki Szakaszmérnökségének csatornaőre, továbbá nyugdíjba vonulása alkalmából a vízügyi beruházások irányításában végzett kimagasló teljesítménye elismeréseként ajándéktárgyat kapott Pintér János, 1994-ig igazgatóságunk, jelenleg pedig a KÖTIVIÉP-B Kft. építésvezetője.

Horváth Béla (képünkön) 1974-ben kezdett dolgozni a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóságon. Pályakezdő vízellátási és csatornázási üzemmérnökként a Jászkiséri Szakaszmérnökségen előadói munkakört kapott, majd 1983-ban csoportvezetővé, 1993-ban szakaszmérnök-helyettessé, 2007-ben pedig vízrendezési és mezőgazdasági vízszolgáltatási osztályvezetővé nevezték ki. 2009. június 1-től kezdődően nyugdíjazásáig a KÖTIVIZIG műszaki igazgatóhelyettesi posztját töltötte be.
Munkáját kezdetektől fogva az igényesség, a megbízhatóság és a gyorsaság jellemezte. Tudásának fejlesztése érdekében 1987-ben vízépítő szakmérnöki végzettséget szerzett.
Az igazgatóság védelmi szervezetében különféle beosztásokat látott el eredményesen. Szakaszvédelem-vezetőként elvitathatatlan érdemeket szerzett az 1999-ben a Zagyván levonuló árhullámok kezelésében: irányításával első ízben helyezték üzembe a jásztelki szükségtározót, valamint első alkalommal vetettek be honvédségi szállító helikoptereket a védművek kiépítése érdekében. 2000-ben a Tiszán levonuló, rekord árhullám során a szolnoki védelmi szakaszon példamutató helytállással szervezte meg a rendkívüli védekezést.
Szakmai tevékenysége hozzájárult a társ vízügyi igazgatóságok területén végzett eredményes árvízi védekezéshez is. Részt vett többek között 1995-ben a Fehér-Körösön levonuló jeges árhullám elleni védekezésben, majd 1998-ben helyettes vezetőként irányította a Felső-Tiszára vezényelt szolnoki alakulat munkáját. 2001-ben és 2006-ban helikopteres munkairányítóként közreműködött a Túron keletkezett töltésszakadások elzárásában, 2002-ben a Szigetközben szerzett tapasztalatokat a buzgárok elleni védekezési technikák alkalmazásában. 2006-ban Szolnokról átvezényelt helikopterek bevetésének koordinátoraként vett részt a Hernádon levonuló árhullám elleni védekezésben. A 2013. évi rendkívüli árhullám elleni védekezésben kirendelt szakértőként több Duna-menti védvonalon bizonyította szakmai hozzáértését. Eredményei elismeréseként 2000-ben, 2002-ben és 2006-ban miniszteri elismerésben részesült.
Védelemvezető-helyettesként 2007-től kezdődően a KÖTIVIZIG védelmi szervezetének egyik irányítója. Szaktudása, a veszélyhelyzetekben is higgadt, de határozott magatartása fegyelmezett, megbízható munkára ösztönözte munkatársait és a védekezésben résztvevő más szervezetek dolgozóit.
A védekezési feladatokban szerzett érdemei mellett nagy elhivatottsággal és kiemelkedő szakmai tudással vett részt az ár- és belvízvédelmi művek fejlesztésére irányuló tervek, projektek kidolgozásában, koordinálásában.  Közreműködött többek között a Zagyva árvízvédelmi fejlesztési tervének kidolgozásában, a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése Műszaki Koncepció Terv elkészítésében, a Duna-Tisza közi homokhátság vízvisszatartási lehetőségeinek vizsgálatában, valamint a Jászsági-főcsatorna meghosszabbításának tervezésében.