palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Víz világnapi vizit a Duna Múzeumba

Víz világnapi vizit a Duna Múzeumba

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szervezésében és támogatásával a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Pálfy-Vízügyi Szakközépiskolája környezetvédelem- vízgazdálkodás szakmacsoportban tanuló négy osztálya tett látogatást a víz világnapja alkalmából az esztergomi Duna Múzeumban. Az ott látottakról, tapasztaltakról az intézmény két diákja osztotta meg gondolatait.

„Az 1973-ban alapított Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Vármúzeumban (ma Duna Múzeum) egy múzeumpedagógus irányításával megismerkedhettünk a vízügy történetével, jeles vízügyi szakemberek, mérnökök élettörténetével, mint pl. Sajó Elemér, Zsigmondy Vilmos, régen használt eszközökkel, térképekkel stb. Elsőként az aquamobilt néztük meg, ez a szerkezet egy 18. századi vízimalom gépezetére emlékeztet, a víz erejének felhasználását mutatja be: a kerekek mellett a víz mozgat kalapácsot, fújtatót, pecsétet.  Meglátogattuk az ún. pancsolót, ahol egy terepasztalon tanulmányozhattuk a vízi szerkezetek működését. Egy képzeletbeli légi utazáson is részt vehettünk, helikopter ablakból csodálhattuk meg hazai vizeink állapotát. Ezt követően egy térképteremben a Magyarországról 1:100 000 méretarányban készült űrfelvételen sétálhattunk, melyen el kellett helyezni a kártyán húzott vízforma, tározó vagy település helyét. Láthattunk egy régi fürdőszobát berendezve, nagyon érdekes volt, hogy a legtöbb fürdőszobai berendezés rézből készült, s a vízmelegítőt fával fűtötték. A látványtárban interaktív játékokkal lehetett érdekes információkhoz jutni, illetve itt régi geodéziai eszközöket, számológépet, forgószárnyas vízsebességmérőt láthattunk. A kiállítás végén a vetítőteremben megnéztünk egy dokumentumfilmet a 2001. március 6-án történt tarpai gátszakadásról. Nagyon félelmetes volt látni, mekkora ereje van a víznek.  A nap végén egy múzeumpedagógus vezetésével a víz felületi feszültségét vizsgáltuk, illetve a vízparton található gyógynövényekkel ismerkedtünk és finom gyógyteákat kóstoltunk.
Már késő délutánra járt az idő, amikor hazaindultunk. Szép és tartalmas kirándulás volt, leendő szakmánkhoz közel álló látványosságokat láthattunk és mindezt Esztergomban, a Dunakanyar legcsodálatosabb városában.”
Antal Dorka és Varga Róbert 
9. b. osztály