palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Elöntés kevesebb, mint 10 ezer hektáron

Elöntés kevesebb, mint 10 ezer hektáron

Az elmúlt 6 nap - lényegében csapadékmentes - időjárása következtében fokozatosan teret veszít a belvíz térségünkben. Hétfőn újabb 1650 hektárral csökkent az elöntött terület nagysága, így jelenleg már csak 9450 hektárt borít víz a Közép-Tisza vidékén. Ezért egyre kevesebb helyszínen szükséges a védekezés, illetve alacsonyabb szintű készültség is elegendő.

A kedd reggeli összesítés szerint 9450 hektárra csökkent az elöntött terület nagysága térségünkben, ebből 3250 hektár őszi vetés, 2200 hektár pedig szántó. A Jászkunságban 6550 hektárt foglal el a belvíz, a KÖTIVIZIG Heves megyei területén 1850 ezer hektár, a Pest megyei részen 600 hektár, Bács-Kiskunban 300 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 150 hektár elöntést regisztráltunk. A kedvező hidrometeorológiai körülményeknek köszönhetően az elmúlt napokban több helyszínen mérsékelhettük a védelmi készültséget, illetve a jászberényi szakaszon meg is szüntethettük. Jelenleg I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi, a tiszakécskei, a cibakházi, a mezőtúri, a jászkiséri – és tegnap délután óta - a kisújszállási szakaszokon, de továbbra is II. fokú készültség indokolt a ceglédi, a karcagi és a kiskörei szakaszokon. Folyamatosan csökken az átemelendő vízmennyiség, ezért egyre kisebb gépi kapacitás szükséges a védekezéshez. Az elmúlt 24 órában 24 stabil szivattyútelep és 4 mobil szivattyú együttesen mintegy 650 ezer köbméter vizet emelt át a befogadó csatornákba, illetve folyókba. Emellett az elöntött területekről jelentős mennyiségű víz gravitációs elvezetése vált lehetővé. Ennek megfelelően csökken a belvízi védekezésben közreműködők száma, az elmúlt nap folyamán 53 fő vett részt a munkában, közülük 33 gépész. Változatlanul a szivattyúzás, az érintett területek bejárása, a műtárgyak ellenőrzése, az esetleges hibák kijavítása, a vízkormányzás és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítása a legfontosabb feladat.
Az igazgatóságunkhoz beérkezett adatok alapján az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Túrkeve, Örményes, II. fokban védekezik Mezőhék, Jásztelek és Fegyvernek.
Folyóink tovább apadnak, már csak a Hortobágy-Berettyó mentén szükséges az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartása a jobb parton, Berekfürdőtől Túrkevéig, mintegy 52 kilométer hosszúságban, miután a vízállás Borznál ma reggel még 13 centiméterrel haladta meg az I. fokú készenlét elrendelési szintjét.