palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Visszahúzódott a belvíz

Visszahúzódott a belvíz

Már csak a Hortobágy-Berettyó mentén van szükség az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartására a Közép-Tisza vidékén. A Tisza, a Zagyva, illetve a Hármas-Körös vízszintje immár jelentősen alatta marad a legalacsonyabb, I. fokú készültség szintnek is. A belvíz is visszahúzódott térségünkben, az elöntött terület nagysága már alig haladja meg a 15 ezer hektárt, a szivattyúzást is több helyen fel lehetett függeszteni.

A hosszú hétvége többnyire napos, szeles időjárásának köszönhetően a ma reggeli összesítés szerint 15 200 hektárra mérséklődött a belvíz borította terület nagysága a Közép-Tisza vidékén. Március 11-én még 19 500 hektáron regisztráltunk elöntést, a vízborítás folyamatos csökkenését a március 15-i egész napos csapadék sem befolyásolta érdemben. Az összes vízborításból 5500 hektár őszi vetés, 3350 hektár pedig szántó. A Jászkunságban továbbra is mintegy 10 000 hektárt foglal el a belvíz, a KÖTIVIZIG Heves megyei területén 3450 ezer hektár, a Pest megyei részen 1050 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 250 hektár elöntést tapasztaltunk. A kedvező időjárásnak és a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően március 13-á délutántól I. fokúra mérsékeltük a készültséget a mezőtúri szakaszon. Továbbra is I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, valamint is. II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az üzemelő szivattyútelepek száma és az átemelt vízmennyiség a pénteki adatokhoz képest csaknem a felére csökkent, az elmúlt 24 órában 33 stabil szivattyútelep és 8 üzemelő mobil szivattyú együttesen megközelítően 1,5 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A védekezésben az elmúlt 24 órában 128 fő vett részt, köztük 92 gépész. Dolgozóink folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását. 
Az önkormányzatok közül jelenleg I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Túrkeve, Örményes és Abony, II. fokban védekezik Mezőhék és Jásztelek. A legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.

A folyók apadása is felgyorsult, a Tisza vízszintje az elmúlt négy nap alatt fél-egy métert csökkent a középső szakaszon. Ma reggel 8 órára Kisköre-alsónál 496, Tiszaroffnál 561, Szolnoknál, 579, Tiszaugnál pedig 495 centiméterre apadt a vízállás, ami jelentősen elmarad az árvízvédelmi készültség szintjétől. A Zagyva vízállása ma reggel Jászteleknél 295 centiméter volt és a Hármas-Körös vízmércéin is apadás figyelhető meg, Szarvasnál 551 centimétert, Kunszentmártonnál pedig 588 centimétert mértek ma reggel. A Hortobágy-Berettyón lassú apadás figyelhető meg, az elmúlt 4 nap alatt Borznál alig 14 centimétert csökkent a vízszint, ez azonban elegendő volt ahhoz, hogy vasárnap reggel 6 órától I. fokúra mérsékeljük az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyó jobb partján, a Berekfürdőtől Túrkevéig tartó mintegy 52 kilométer hosszú szakaszon.