palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Megszűnt a készültség a Tiszán, százmillió köbméternyi átemelt belvíz

Megszűnt a készültség a Tiszán, százmillió köbméternyi átemelt belvíz

Az apadás üteme lehetővé tette, hogy tegnap kora estétől megszüntessük az árvízvédelmi készültséget a Tisza igazgatóságunkhoz tartozó szakasza mentén. Így már csak a Zagyva mindkét partján Jászberénytől Szászberekig, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján szükséges az I., illetve II. fokú készültség fenntartása. A belvíz is visszahúzódott térségünkben, az elöntött terület nagysága 20 ezer hektár alá csökkent. A szivattyúkkal az idén eddig átemelt víz mennyisége megközelíti a százmillió köbmétert.

A Tisza ma reggel 8 órára Kisköre-alsónál 593, Tiszaroffnál 650, Szolnoknál, 659, Tiszaugnál pedig 545 centiméterre apadt, ami a most levonuló árhullám tetőzési értékeinél 41-125 centiméterrel alacsonyabb. Mindez lehetővé tette csütörtök 18 órától az árvízvédelmi készültség megszüntetését a Tisza teljes igazgatósági szakaszán, beleértve a Zagyva és a Hármas-Körös visszaduzzasztással érintett folyószakaszait is.
A Zagyva kisebb vízszintemelkedés után ismét apad, a vízállás ma reggel Jászteleknél 374 centimétert mutatott. A tegnapi értékekhez képest hasonló számokat olvashattunk le péntek reggel a Hármas-Körös vízmércéin, Szarvasnál 589 centimétert, Kunszentmártonnál pedig 625 centimétert. Ugyancsak stagnáló vízszint jellemzi a Hortobágy-Berettyót, hiszen Borznál 306 centimétert, Mezőtúr Árvízkapu-felsőnél pedig 506 centimétert mértünk ma reggel. 

A KÖTIVIZIG jelenleg 152 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget.
I. fokú készültség mellett védekezünk 100 kilométeren:
- a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szászberek között,

II. fokú készültség van érvényben 52 kilométeren:
- a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig

Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában – a segédőri létszámmal együtt – 135 fő vett részt, köztük 25 műszaki irányító.

Belvízi helyzet
A csütörtöki adatokhoz képest ma reggelre 600 hektárral csökkent a belvíz borította terület nagysága a Közép-Tisza vidékén. Összesen 19 500 hektáron regisztráltunk elöntést, amiből 7100 hektár őszi vetés, 4350 hektár pedig szántó. A Jászkunságban jelenleg 13 100 hektárt foglal el a belvíz, a KÖTIVIZIG Heves megyei területén 4450 ezer hektár, a Pest megyei részen 1250 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 250 hektár elöntést tapasztaltunk. Továbbra is I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 56 stabil szivattyútelep és 16 üzemelő mobil szivattyú együttesen megközelítően 3,2 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezzel együtt az idei belvízvédekezés során a szivattyúkkal átemelt vízmennyiség már megközelítette a 100 millió köbmétert (pontosan 98,9 millió köbméter), ami a Velencei-tó átlagos vízkészletének majdnem két és félszerese, a Tisza-tó – nyári – víztérfogatának pedig mintegy 40 százaléka. A védekezésben az elmúlt 24 órában 152 fő vett részt, köztük 91 gépész. A munkában március elseje óta társ vízügyi igazgatóságunk, a győri székhelyű ÉDUVIZIG 24 gépésze és egy műszaki irányítója volt segítségünkre, akik ma indulnak haza. Saját dolgozóink ezután is folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását. 
Az önkormányzatok közül jelenleg I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Túrkeve, Örményes, Abony és Alattyán, II. fokban védekezik Sarud, Mezőhék és Jásztelek. A legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.