palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Csökken az árvízvédelmi készültség a Közép-Tiszán

Csökken az árvízvédelmi készültség a Közép-Tiszán

Felgyorsult az apadás a Tiszán, csökkent az árvízvédelmi készültség. Az apadásra tekintettel tegnap este 18 órától megszűnt az árvízvédelmi készültség a Tisza mentén Kiskörétől Dobáig, illetve a bal parton Fegyvernek térségéig. Az apadás üteme a Szolnoki vízmércénél is meghaladta a napi 20 cm-t. A Zagyván tegnap este kisebb vízszintemelkedés volt tapasztalható, ma reggelre újra apadó tendenciát mutat a folyó. A Hortobágy-Berettyó mentén változatlanul II. fokú a készenlét. A belvíz borította terület nagysága csökken, de továbbra is meghaladja a 20 ezer hektárt.

A Tisza apadása felgyorsult, a vízmércék ma reggel 7 órakor Kisköre-alsónál 608 cm-t, a tegnap reggel mérthez képest 16 centiméterrel alacsonyabb szintet, Szolnoknál - a tegnapi adatokhoz képest 21 centiméterrel kevesebbet - ma reggel 674 centimétert mutattak. A vízszint csökkenése lehetővé tette az árvízvédelmi készültség megszüntetését a Kisköre alatti szakaszon, a jobb parton Doba, a bal parton Fegyvernek térségéig. Ez alatt, egészen Csongrádig a folyó mindkét partján továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség. A Zagyván tegnap éjjel kisebb vízszintemelkedés volt megfigyelhető, a folyó vízállása ma reggelre már apadó tendenciát mutat, Jászteleknél ma reggel 7 órakor 397 cm volt. Lassan csökkent a vízszint Hármas-Körösön, Szarvasnál reggel 588 centimétert, míg Kunszentmártonnál 630 centimétert mértünk. A folyó visszaduzzasztással érintett torkolati szakaszán változatlanul érvényes az I. fokú árvízvédelmi készültség. A Hortobágy-Berettyón reggel Borznál 307 cm-en stagnál a vízállás, Mezőtúr Árvízkapu-felsőnél pedig 503 cm-t mértünk ma reggel. 

A KÖTIVIZIG jelenleg 427 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget.
I. fokú készültség mellett védekezünk 375 kilométeren:
- a Tisza bal és jobb partján, Fegyvernek, illetve Doba és Csongrád között,
- a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szolnok között,
- a Hármas-Körös jobb partján, a torkolattól Kunszentmártonig 

II. fokú készültség van érvényben 52 kilométeren:
- a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig

Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában – a segédőri létszámmal együtt – 164 fő vett részt, köztük 27 műszaki irányító.

Belvízi helyzet
A szerdai adatokhoz képest ma reggelre újabb 500 hektárral csökkent a belvíz borította terület nagysága a Közép-Tisza vidékén. Összesen 20 100 hektáron regisztráltunk elöntést, amiből 7400 hektár őszi vetés, 4550 hektár pedig szántó. A Jászkunságban jelenleg 13 500 hektárt foglal el a belvíz, a KÖTIVIZIG Heves megyei területén 4650 ezer hektár, a Pest megyei részen 1250 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 250 hektár elöntést tapasztaltunk. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 55 stabil szivattyútelep és 14 üzemelő mobil szivattyú együttesen megközelítően 3,1 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezen kívül az elöntött területekről tegnap is 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése vált lehetővé. A védekezésben az elmúlt 24 órában 155 fő vett részt, köztük 81 gépész. Munkatársaink folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását.
Az önkormányzatok közül jelenleg I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Túrkeve, Örményes, Abony és Alattyán, II. fokban védekezik Sarud, Cegléd, Mezőhék és Jásztelek. A legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.