palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Óránként egy centis apadás a Tiszán

Óránként egy centis apadás a Tiszán

A Zagyva vízszintje stagnál, a többi folyónkon folyamatos az apadás. A Tisza óránként körülbelül egy centiméteres ütemben húzódik vissza térségünkben. A vízállások azonban indokolják az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartását, a Hármas-Körös jobb partján viszont – a visszaduzzasztással érintett torkolati szakasz kivételével - már nincs szükség a figyelőszolgálatra. A Hortobágy-Berettyó mentén változatlanul II. fokú a készenlét. Továbbra is 20,6 ezer hektárt borít belvíz a Közép-Tisza vidékén.

 

A Tisza vízmércéi ma reggel 8 órakor Tiszafürednél 597, Kisköre-alsónál 623, Szolnoknál, 695, Tiszaugnál pedig 566 centimétert mutattak, jelezvén a folytatódó apadó tendenciát, ugyanakkor az I. fokú árvízvédelmi készültség szükségességét. A folyó vízhozama is jelentősen mérséklődött, a tetőzéskori másodpercenkénti 1520 köbméter helyett mostanra 1280 köbméterre csökkent a megyeszékhelynél. A vasárnap reggel megkezdett duzzasztásnak köszönhetően a Tisza-tó Kisköre-felsőn mért vízszintje elérte a 714 centimétert. 
A Zagyván az elmúlt 24 órában ismét kisebb áradást tapasztalhattunk, a vízállás Jászteleknél ma 8 órakor 396 centiméteren stagnált. Csökken a vízszint Hármas-Körösön, Szarvasnál reggel 592 centimétert, míg Kunszentmártonnál 637 centimétert mértünk. A folyó visszaduzzasztással érintett torkolati szakaszán változatlanul érvényes az I. fokú árvízvédelmi készültség. A Hortobágy-Berettyón reggel Borznál 307 cm volt a vízállás, Mezőtúr Árvízkapu-felsőnél pedig 504 cm.

A KÖTIVIZIG jelenleg 524 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget.
I. fokú készültség mellett védekezünk 472 kilométeren:
- a Tisza bal és jobb partján, Kisköre és Csongrád között,
- a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szolnok között,
- a Hármas-Körös jobb partján, a torkolattól Kunszentmártonig

II. fokú készültség van érvényben 52 kilométeren:
- a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig

Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában – a segédőri létszámmal együtt – 159 fő vett részt, köztük 23 műszaki irányító.

Belvízi helyzet
A szerda reggeli adatok szerint az előző naphoz képest 350 hektárral csökkent a belvíz borította terület nagysága a Közép-Tisza vidékén. Összesen 20 600 hektáron regisztráltunk elöntést, amiből 7700 hektár őszi vetés, 4650 hektár pedig szántó. A Jászkunságban jelenleg 13 900 hektárt foglal el a belvíz, a KÖTIVIZIG Heves megyei területén 4750 ezer hektár, a Pest megyei részen 1250 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 250 hektár elöntést tapasztaltunk. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 56 stabil szivattyútelep és 17 üzemelő mobil szivattyú együttesen megközelítően 3,2 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezen kívül az elöntött területekről tegnap is 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése vált lehetővé. A védekezésben az elmúlt 24 órában 169 fő vett részt, köztük 83 gépész. Munkatársaink folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását.
Az önkormányzatok közül jelenleg I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Túrkeve, Örményes és Abony, II. fokban védekezik Sarud, Cegléd, Alattyán, Mezőhék és Jásztelek. Egy hete a legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.