palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Gyorsuló apadás, stagnáló belvízi elöntés a Közép-Tiszán

Gyorsuló apadás, stagnáló belvízi elöntés a Közép-Tiszán

A Tisza jelenleg levonuló árhulláma vasárnap délután és este érte el legmagasabb, 721 centiméteres vízállását Szolnokon, a tetőzés 79 centiméterrel marad alatta a III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelési szintjének. A Tiszalökön és Kiskörén egyaránt megkezdett duzzasztás eredményeként a folyó Szolnok feletti szakaszán felgyorsult az apadás üteme. Továbbra is 20 ezer hektárt borít belvíz a Közép-Tisza vidékén. 

A Tisza szolnoki vízmércéje vasárnap délutántól késő estig, 10 órán keresztül 721 centimétert jelzett, hétfőn 9 órára azonban már 2 centiméterrel kevesebbet mutatott. A folyó a megyeszékhely fölött – a szombaton délután, illetve vasárnap reggel megkezdett tiszalöki és kiskörei duzzasztásnak köszönhetően – intenzívebben apad, a vízállás ma 9 órakor Tiszafürednél 614 centiméter volt, Kisköre-alsónál pedig 683 centiméter, ami 35 centivel alacsonyabb, mint a pénteki maximum értéke. (A duzzasztásnak köszönhetően a Tisza-tó Kisköre-felsőn mért vízszintje elérte a 710 centimétert.)  Tiszaugon 576, Csongrádon pedig 625 centimétert olvashattunk le reggel - mindkét helyen tetőzés közeli állapotban van a folyó.
A Zagyva vízrendszerében folytatódott az apadás, a vízállás Jászteleknél ma 9 órakor 374 centiméter volt. Csökken a vízszint Hármas-Körösön is, Szarvasnál hétfőn reggel 611 centimétert, míg Kunszentmártonnál 648 centimétert mértünk. A Hortobágy-Berettyón ma reggel Borznál 307 cm volt a vízállás, Mezőtúr Árvízkapu-felsőnél pedig 531 cm. 

A KÖTIVIZIG jelenleg 557 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget.
I. fokú készültség mellett védekezünk 505 kilométeren:
- a Tisza bal és jobb partján, Kisköre és Csongrád között,
- a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szolnok között,
- a Hármas-Körös jobb partján, a torkolattól Pusztabánrévéig 
 
II. fokú készültség van érvényben 52 kilométeren:
- a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig

Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában – a segédőri létszámmal együtt – 197 fő vett részt, köztük 57 műszaki irányító.

Belvízi helyzet
A hétfő reggeli adatok szerint az előző naphoz képest nem módosult a belvíz borította terület nagysága a Közép-Tisza vidékén. Összesen 20 450 hektáron regisztráltunk elöntést, amiből 7650 hektár őszi vetés, 4600 hektár pedig szántó. A Jászkunságban jelenleg 14 100 hektárt ural a belvíz, a KÖTIVIZIG Heves megyei területén 4450 ezer hektár, a Pest megyei részen 1200 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 250 hektár elöntést tapasztaltunk. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 52 stabil szivattyútelep és 22 üzemelő mobil szivattyú együttesen több mint 2,7 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezen kívül az elöntött területekről tegnap is 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése vált lehetővé. A védekezésben az elmúlt 24 órában 163 fő vett részt, köztük 107 gépész. Munkatársaink folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását.
Az önkormányzatok közül jelenleg I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Túrkeve, Örményes és Abony, II. fokban védekezik Sarud, Cegléd, Kétpó, Alattyán, Mezőhék és Jásztelek. Egy hete a legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.