palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Két napja tetőzés közelében a Tisza Szolnoknál

Két napja tetőzés közelében a Tisza Szolnoknál

Szombaton délután megkezdődött a duzzasztás Tiszalökön, vasárnap reggel pedig a Kiskörei Vízlépcsőnél. Ennek köszönhetően intenzívebb apadás várható térségünkben. Jelenleg Szolnok és Csongrád között tetőzés közeli képet mutat a Tisza. Az árvízvédelmi készültségi fokozatok nem változtak, miképp a belvízi készenlét kiterjedése sem módosult. Változatlanul 20 ezer hektárt borít belvíz a Közép-Tisza vidékén. 

A Tisza Tiszabőig apad, a megyeszékhely térségében tetőzik, alatta nagyon lassan árad.  A folyó vízállása szombat reggel Tiszafürednél 631 centiméter volt, a március elsejei tetőzés óta 33 centit apadt (I. fok: 650 cm). Kisköre-alsónál reggel 8 órakor 703, Tiszaroffnál 746, Tiszabőnél 732 centiméter jelzett a vízmérce. Szolnoknál a vízállás 21 órán keresztül 716 centimétert, 10 óra hosszat 717, 6 órán át 718 centimétert mutatott, vasárnap hajnal 3 óra óta pedig 719 centiméteren áll. A Tisza jelenleg másodpercenként 1520 köbméter vizet szállít a megyeszékhelynél. A folyón Tiszaug és Csongrád között tetőzés közeli vízállásokat tapasztalhatunk, az előbbi helyszínen 574 cm volt a reggeli vízszint, utóbbinál pedig 624 cm. Szombaton 16 órától 400 centiméteres vízállásnál megkezdődött a duzzasztás Tiszalöknél, vasárnap reggel 6 óra 45 perckor pedig a Kiskörei Vízlépcsőnél. A művelet fokozott figyelmet igényel annak érdekében, hogy az alvízi apadás ne haladja meg a napi 50 centimétert. (A vízszinttartás 710+-5 cm mindaddig, amíg az alvízi apadás napi üteme nem lépi túl a fél métert. Amennyiben meghaladja azt, akkor a felvízszint 680 centiméterig csökkenthető.) A duzzasztás eredményeként az elkövetkező napokban az alsóbb folyószakaszokon felgyorsul a vízszintcsökkenés üteme.
A Zagyva vízrendszerében folytatódott az apadás, a vízállás Jászteleknél ma reggel 8-kor 387 centiméter volt. Csökken a vízszint Hármas-Körösön is, Szarvasnál ma reggel 620 centimétert, Kunszentmártonnál pedig 651 centimétert mértünk. A Hortobágy-Berettyón ma reggel Borznál 310 cm volt a vízállás, Mezőtúr Árvízkapu-felsőnél pedig 537 cm. 

A KÖTIVIZIG jelenleg 557 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget.
I. fokú készültség mellett védekezünk 505 kilométeren:
- a Tisza bal és jobb partján, Kisköre és Csongrád között,
- a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szolnok között,
- a Hármas-Körös jobb partján, a torkolattól Pusztabánrévéig 
 
II. fokú készültség van érvényben 52 kilométeren:
- a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig

Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában – a segédőri létszámmal együtt – 183 fő vett részt, köztük 38 műszaki irányító.

Belvízi helyzet
A vasárnap reggeli adatok szerint az előző naphoz képest 600 hektárral csökkent a belvíz borította terület nagysága a Közép-Tisza vidékén. Összesen 20 450 hektáron regisztráltunk elöntést, amiből 7650 hektár őszi vetés, 4600 hektár pedig szántó. A Jászkunságban jelenleg 14 100 hektárt ural a belvíz, a KÖTIVIZIG Heves megyei területén 4450 ezer hektár, a Pest megyei részen 1200 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 250 hektár elöntést tapasztaltunk. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 53 stabil szivattyútelep és 21 üzemelő mobil szivattyú együttesen több mint 3,1 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezen kívül az elöntött területekről tegnap is 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése vált lehetővé. A védekezésben az elmúlt 24 órában 153 fő vett részt, köztük 80 gépész. Munkatársaink folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását.
Az önkormányzatok közül jelenleg I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Túrkeve, Örményes és Abony, II. fokban védekezik Sarud, Cegléd, Kétpó, Alattyán, Mezőhék és Jásztelek. Hétfő óta a legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.