palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Engedni látszik vizeink szorítása

Engedni látszik vizeink szorítása

Szolnokon 20 órája változatlan, 716 centiméteres a Tisza vízállása, Kiskörén azonban tegnap óta már 6 centimétert csökkent a szintje. Mivel az apadás mértéke Tiszafüreden elérte a 21 centimétert, ezért péntek kora estétől megszüntethettük az I. fokú árvízvédelmi készültséget a Tisza-tó mindkét partján. Az elöntött terület kiterjedése is csökkent, ám még 21 ezer hektárt borít belvíz a Közép-Tisza vidékén.

A Tisza Tiszaroffig apad, a megyeszékhely térségében tetőzik, alatta nagyon lassan árad. A folyó vízállása szombat reggel 9 órakor Tiszafürednél 643 centiméter volt, a március elsejei tetőzés óta 21 centit apadt. Kisköre-alsónál reggel 712 centimétert jelzett a vízmérce, 6 centivel kevesebbet, mint a pénteki, 12 órán át elhúzódó tetőzés értéke (718 cm). Tiszaroffnál és Tiszabőnél ugyancsak tegnap érte el maximumát a mostani árhullám, 751, illetve 734 centiméterrel. A folyó reggel 9 órakor Szolnoknál 716 centimétert mutatott, így már 20 órája (!) ezen a szinten stagnál a vízállás.  Tiszaugnál tetőzés közeli, 572 cm volt a reggeli vízszint, Csongrádnál viszont még nagyon lassú áradás figyelhető meg. A Zagyva vízrendszerében folytatódott az apadás, a vízállás Jászteleknél ma reggel 9-kor 411 cm volt. Megkezdődött az apadás a Hármas-Körösön Szarvasnál, Kunszentmártonnál azonban 652 centiméteren stagnál.
A Hortobágy-Berettyón ma reggel Borznál 312 cm volt a vízszint, Mezőtúr Árvízkapu-felsőnél pedig 546 cm.

A KÖTIVIZIG jelenleg 557 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget.
I. fokú készültség mellett védekezünk 505 kilométeren:
- a Tisza bal és jobb partján, Kisköre és Csongrád között,
- a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szolnok között,
- a Hármas-Körös jobb partján, a torkolattól Pusztabánrévéig 

II. fokú készültség van érvényben 52 kilométeren:
- a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig

Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában – a segédőri létszámmal együtt – 198 fő vett részt, köztük 35 műszaki irányító.

Belvízi helyzet
A szombat reggeli adatok szerint az előző naphoz képest 300 hektárral csökkent a belvíz borította terület nagysága a Közép-Tisza vidékén, így összesen 21 050 hektáron regisztráltunk elöntést, amiből 7800 hektár őszi vetés, 4800 hektár pedig szántó. A Jászkunságban jelenleg 14 700 hektárt ural a belvíz, a KÖTIVIZIG Heves megyei területén 4450 ezer hektár, a Pest megyei részen 1200 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 250 hektár elöntést regisztráltunk. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 55 stabil szivattyútelep és 21 üzemelő mobil szivattyú együttesen több mint 3,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezen kívül az elöntött területekről tegnap is 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése vált lehetővé. A védekezésben az elmúlt 24 órában 154 fő vett részt, köztük 81 gépész. Munkatársaink folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását.
Az önkormányzatok közül jelenleg I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Túrkeve, Örményes és Abony, II. fokban védekezik Sarud, Cegléd, Kétpó, Alattyán, Mezőhék és Jásztelek. Hétfő óta a legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.