palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Tetőzés közelében a Tisza térségünkben

Tetőzés közelében a Tisza térségünkben

A Zagyva idén immár negyedik árhulláma az éjszaka folyamán tetőzött Jászteleknél 436 centiméterrel, a Tisza pedig Kisköre és Szolnok között tetőzés közeli állapotot mutat, ahogyan ez tapasztalható a Hármas-Körösön Szarvasnál is. Ugyanakkor egy nap alatt ezer hektárral növekedett a belvízi elöntés a térségünkben. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság ár- és belvízvédelmi készültségi fokozatai nem változtak.

 

A Zagyva árhulláma éjjel érte maximumát Jászteleknél, amikor is 436 centimétert olvashattunk le a vízmércén (I. fok 350 cm), azóta reggelre egy centimétert apadt. Ezért továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség a folyó a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szolnok között.
A Tisza Tiszafürednél apad, a keddi 664 centiméteres maximumnál 6 cm-rel alacsonyabb szintet mutatott ma reggel. A folyó jelenleg Kisköre-alsónál tetőzik, ahol 8 órakor 716 cm volt a vízállása. Ugyancsak tetőzés közeli állapotot figyelhetünk meg Szolnoknál, ahol ma reggel 8 órakor 711 cm-es szintet mértünk (II. fok 750 cm). Ettől lejjebb még lassú áradást tapasztalhatunk. Változatlanul szükséges tehát az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartása Tiszafüred és Csongrád között a folyó mindkét partján. A Hármas-Körös vízmércéje reggel Szarvasnál 631 centimétert (I. fok 600 cm), Kunszentmártonnál pedig 647 centimétert, tetőzés közeli helyzetet jelzett reggel. A folyó igazgatóságunkhoz tartozó jobb partján a torkolattól Pusztabánrévéig I. fokú készültség van érvényben.
A Hortobágy-Berettyón ma reggel Borznál 313 cm volt a vízszint, ezért változatlanul II. fokú a készültség Túrkeve és Berekfürdő között.

A KÖTIVIZIG jelenleg 612 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget.
I. fokú készültség mellett védekezünk 560 kilométeren:
- a Tisza bal és jobb partján, Tiszafüred és Csongrád között,
- a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szolnok között,
- a Hármas-Körös jobb partján, a torkolattól Pusztabánrévéig 

II. fokú készültség van érvényben 52 kilométeren:
- a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig

Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában – a segédőri létszámmal együtt – 247 fő vett részt, köztük 38 műszaki irányító.

Belvízi helyzet
A csütörtök reggeli adatok szerint - a legutóbbi csapadék hatására - ezer hektárral nőtt az elöntött terület nagysága, jelenleg 21 850 hektárt borít víz a Közép-Tisza vidékén, amiből 7950 hektár őszi vetés, 5250 hektár pedig szántó. A Jászkunságban jelenleg 15 250 hektárt ural a belvíz, a KÖTIVIZIG Heves megyei területén 4700 ezer hektár, a Pest megyei részen 1200 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön pedig 250 hektár elöntést regisztráltunk. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 52 stabil szivattyútelep és 15 mobil szivattyú együttesen megközelítően 3,3 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezen kívül az elöntött területekről tegnap is 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése vált lehetővé.  A védekezésben az elmúlt 24 órában 151 fő vett részt, köztük 102 gépész. Munkatársaink folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását. A belvízi főcsatornák teltsége 80-90 százalékos, azaz továbbra is befogadó képesek.
Az önkormányzatok közül jelenleg I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jászkisér, Túrkeve, Örményes és Abony, II. fokban védekezik Sarud, Cegléd, Kétpó, Alattyán, Mezőhék és Jásztelek. Hétfő óta a legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.

Az OMSZ előrejelzése alapján a következő mediterrán ciklon március 5-7-én éri el térségünket, amely ismét jelentős mennyiségű csapadékot hozhat. A várható nappali maximális hőmérséklet meghaladja a 10 Celsius fokot.