palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem A napokban várható a tetőzés a Tisza középső szakaszán

A napokban várható a tetőzés a Tisza középső szakaszán

A Tisza árhulláma a következő napokban tetőzik a Közép-Tisza térségében. A folyó Tiszafüred fölött tetőzik jelenleg, az alatta lévő szakaszokon lassan árad. Továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség Tiszafüred és Csongrád között, valamint a visszaduzzasztással érintett torkolati szakaszokon a Zagyva és a Hármas-Körös mentén. A következő napokban újabb jelentős csapadék valószínű a Zagyva-Tarna vízgyűjtőn, amely ismét fokozati szintet meghaladó árhullámot eredményezhet a Zagyván.

A Tisza árhulláma jelenleg Tiszadorogma térségében tetőzik 660 cm-es vízállással. A Közép-Tiszán az elkövetkezendő napokban további lassú vízszintemelkedéssel, hosszan elnyúló tetőzéssel kell számolni. A Tisza vízállása hétfőn a hajnali órákban a Kisköre-alsó vízmércén néhány centiméterrel meghaladta a II. fokú árvízvédelmi készültség szintjét (700 cm), azonban a folyó Tiszafüred fölött már apad, így nem indokolt a magasabb készültségi szint elrendelése. A vízállás ma reggel 8 órakor Tiszafürednél 662 centiméter (II. fok 690 cm), tetőzés közeli, Kisköre-alsónál 703 cm (II. fok 700 cm), Szolnoknál 690 cm (II. fok 750 cm) volt, ami szükségessé teszi az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartását Tiszafüred és Csongrád között a folyó mindkét partján. A Tisza tetőzése a középső szakaszon a következő napokban várható.
Várható tetőző vízállások: 

Tiszafüred 662-664 cm közötti, febr. 29 – márc. 01.
Kisköre-alsó 702-706 cm közötti, március 01-02.
Szolnok 700 +- 5 cm március 03.

A Zagyván folytatódik az apadás. Ma reggel 8 órakor 313 centimétert mutatott a vízmérce Jászteleknél. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt azonban továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség a folyó bal és jobb partján, Újszász és Szolnok között. A Zagyva-Tarna rendszerben az elkövetkezendő hat nap folyamán 50 mm-t meghaladó csapadékot jeleztek, ebből kedd estig 30 mm várható. Abban az esetben, ha ez a csapadékmennyiség leesik, a Zagyván Jászteleknél III. fokot meghaladó árhullám is kialakulhat.

A Körösök vízrendszerében újabb közepes vízszintemelkedéseket figyelhetünk meg. A Hármas-Körös vízállása ma reggel Szarvasnál 590 cm áradó, Kunszentmártonnál 618 cm, szintén áradó volt. A folyó Szarvasnál holnap, március 01-én reggel meghaladja a 600 cm-es I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét.
A Hortobágy – Berettyón folytatódik a lassú apadás. ma reggel Borznál 309 cm volt a vízállás (II. fok 300 cm), ezért változatlanul II. fokú készültség Túrkeve és Berekfürdő között.

A KÖTIVIZIG jelenleg 454 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget.
I. fokú készültség mellett védekezünk 402 kilométeren:
- a Tisza bal és jobb partján, Tiszafüred és Csongrád között,
- a Zagyva mindkét partján Újszász és Szolnok között, a Tisza visszaduzzasztása miatt,
- a Hármas-Körös jobb partján, a visszaduzzasztással érintett Kunszentmárton alatti szakaszon 
 
II. fokú készültség van érvényben 52 kilométeren:
- a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig

Belvízi helyzet
A hűvös, szeles, napos időjárás és a folyamatos szivattyúzás eredményeként hétfő reggelre mintegy 700 hektárral csökkent az elöntés nagysága a Közép-Tiszán. A ma reggeli összesítés szerint 21 250 hektárt borít belvíz, amiből 7 900 hektár vetés, 4 800 hektár pedig szántó. A Jászkunságban – a szomszédos vízügyi igazgatóságok JNSZ megyei területének adataival együtt - 14 790 hektárt ural a belvíz. A KÖTIVIZIG Heves megyei területén 5 350 ezer hektár, a Pest megyei részen 1 200 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön 250 hektár belvízi elöntést regisztráltunk. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 51 stabil szivattyútelep és 10 mobil szivattyú együttesen mintegy 2,6 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezen kívül az elöntött területekről tegnap is 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése vált lehetővé.  A védekezésben az elmúlt 24 órában 132 fő vett részt, köztük 70 gépész. Munkatársaink folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását. A belvízi főcsatornák teltsége 80-90 százalékos, azaz továbbra is befogadó képesek.
Az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jásztelek, Jászkisér, Túrkeve, Kunszentmárton és Örményes, míg II. fokban védekezik Sarud, Cegléd, Fegyvernek, Kétpó és Tiszafüred.

Az OMSZ előrejelzése alapján: Hétfő estig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. A csapadékzóna nyugatról kelet felé mozdul el, így szinte országszerte számíthatunk nagyobb mennyiségű esőre. Egy-egy zivatar kialakulása nem teljesen kizárt. A délkeleti szelet több helyen kísérhetik erős széllökések. Péntekig borult, esős, illetve kevésbé felhős, napos időszakok váltogatják egymást.