palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Megszűnt készültség a Zagyván Jászberény és Szászberek között

Megszűnt készültség a Zagyván Jászberény és Szászberek között

A Zagyva folyamatos apadásának köszönhetően tegnap este 18 órától a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság megszüntette az I. fokú árvízvédelmi készültséget a Zagyva mentén Jászberény és Szászberek között. A Tisza visszaduzzasztásával érintett torkolati szakaszon Újszászig továbbra is fenntartjuk az I. fokú készültséget csakúgy, mint a Tisza mentén Tiszafüred és Csongrád között, illetve a Hármas-Körös torkolati szakaszán Kunszentmártonig. Továbbra is II. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn a Hortobágy-Berettyó jobb partján Túrkeve és Berekfürdő között.
A Tisza vízállása ma reggel a Tiszafüredi vízmércén 655 cm volt (I. fok 650 cm), Kisköre-alsónál 689 cm (II. fok 700 cm), áradó, Szolnoknál 670 cm, áradó volt, ami szükségessé teszi az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartását a folyó mentén Tiszafüred és Csongrád között. A Zagyva apad, ma reggel 7 órakor 345 centimétert mutatott a vízmérce Jászteleknél (I. fok 350 cm). Továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség a folyó mentén a torkolati visszaduzzasztás miatt Újszász és Szolnok között. A Hortobágy-Berettyón lassan csökken a vízszint, ma reggel 7 órakor 314 cm-es, apadó vízállást regisztráltak a Borzi vízmércén. Továbbra is szükséges a II. fokú készültség fenntartása Túrkeve és Berekfürdő között. A Hármas-Körös lassan árad, vízszintje reggelre Szarvasnál 564, Kunszentmártonnál pedig 597 centimétert ért el. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a folyó jobb partján a Kunszentmártontól a torkolatig tartó szakaszon ugyancsak I. fokú készültség érvényes.

A KÖTIVIZIG jelenleg 454 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn készültséget.
I. fokú készültség mellett védekezünk 402 kilométeren:
- a Tisza bal és jobb partján, Tiszafüred és Csongrád között,
- a Zagyva mindkét partján Újszász és Szolnok között,
- a Hármas-Körös jobb partján, a visszaduzzasztással érintett Kunszentmárton alatti szakaszon 

II. fokú készültség van érvényben 52 kilométeren:
- a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig,

A Tisza jelenlegi árhulláma elhagyta Vásárosnamény térségét, alatta azonban végig árad. Az elmúlt időszakban kialakult, több egymást követő árhullám együttes hatása miatt a következő napokban a Közép Tiszán további fokozatos vízszintemelkedéssel, hosszan elnyúló tetőzéssel kell számolni.

Várható tetőző vízállások:
Tiszafüred    660 +- 10 cm, február 29 – március 01.
Kisköre-alsó    700 +- 10 cm, március 01-02.
Szolnok    700 +- 10 cm március 03.

Belvízhelyzet
Az elmúlt nap csak nyomokban regisztráltak csapadékot a KÖTIVIZIG területén, a szeles, hűvös időjárásnak köszönhetően nem nőtt a belvízborítás térségünkben. Továbbra is mintegy 22 050 hektárt borít belvíz, amiből 8 200 hektár vetés, 5 000 hektár szántó. JNSZ megyében – a szomszédos vízügyi igazgatóság JNSZ megyei területének adataival együtt - 15 640 hektárt ural a belvíz. A KÖTIVIZIG Heves megyei területén 5 350 ezer hektár, a Pest megyei részen 1 200 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön 250 hektár belvízi elöntést regisztráltunk. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 55 stabil szivattyútelep és 18 mobil szivattyú együttesen 3,1 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezen kívül az elöntött területekről tegnap is 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése vált lehetővé.  A védekezésben az elmúlt 24 órában 151 fő vett részt, köztük 76 gépész. A szakemberek folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását. A belvízbefogadó főcsatornák teltsége 80-90 %-os, továbbra is befogadó képesek.
Az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jásztelek, Jászkisér, Túrkeve, Kunszentmárton és Örményes, míg II. fokban védekezik Sarud, Cegléd, Fegyvernek, Kétpó és Tiszafüred.
Az OMSZ előrejelzése alapján: Szombattól keddig kezdetben még hosszabb időre is kisüthet a nap, majd többnyire erősen felhős idő várható. Az időszak második felében számíthatunk többfelé esőre, záporra.