palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Árvízvédelmi készültség a Tisza teljes középső szakaszán

Árvízvédelmi készültség a Tisza teljes középső szakaszán

Ma reggel 6 órától a Tisza teljes középső szakaszán – Tiszafüredtől Csongrádig – I. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe. Ezzel együtt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén meghaladta az 550 kilométert az árvízvédelmi készültséggel érintett fővédvonalak hossza: I. fokú a készültség a Zagyva, valamint a Tisza mentén, illetve a Hármas-Körös torkolati szakaszán. Továbbra is II. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn a Hortobágy-Berettyó jobb partján Túrkeve és Berekfürdő között.

 

A Tisza vízállása ma reggel a Tiszafüredi vízmércén elérte az I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét (650 cm), így pénteken reggel 6 órától a Tisza-tó menti árvízvédelmi szakaszon is I. fokú készültség lépett életbe. Így már a Tisza teljes középső szakaszán árvízvédelmi készültség van érvényben Tiszafüred és Csongrád között, illetve a folyó visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös jobb partján Kunszentmártontól a torkolatig tartó szakaszon. A Tisza vízállása ma reggel 7 órakor Kisköre-alsónál 681 centiméter (II. fok 700 cm), Szolnoknál pedig 661 centiméter volt, azaz meghaladta a legalacsonyabb készültség szintjét (I. fok 650 cm).
A Zagyva apad, ma reggel 7 órakor 361 centimétert mutatott a vízmérce Jászteleknél (I. fok 350 cm). Továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség a folyó mentén Jászberény és Szolnok között. A Hortobágy-Berettyón lassan tovább emelkedik a vízszint, ma reggel 8 órakor 316 centiméter volt a vízállás, szükségessé téve a II. fokú készültség fenntartását Túrkeve és Berekfürdő között. A Hármas-Körös lassan árad, vízszintje reggelre Szarvasnál 556, Kunszentmártonnál pedig 587 centimétert ért el. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a folyó jobb partján a Kunszentmártontól a torkolatig tartó szakaszon ugyancsak I. fokú készültség érvényes.

A KÖTIVIZIG jelenleg 554 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn készültséget.
I. fokú készültség mellett védekezünk 502 kilométeren:
- a Tisza bal és jobb partján, Tiszafüred és Csongrád között,
- a Zagyva mindkét partján Jászberény és Szolnok között,
- a Hármas-Körös jobb partján, a visszaduzzasztással érintett Kunszentmárton alatti szakaszon 

II. fokú készültség van érvényben 52 kilométeren:
- a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Berekfürdőtől Túrkevéig,

A csapadékos, változékony időjárásnak köszönhetően a folyók vízgyűjtőin egymást rövid időn belül követő árhullámok alakultak ki. Az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására a Felső-Tiszán újabb, közepes méretű árhullám alakult ki, amely ma reggel tetőzött Vásárosnaménynál 469 cm-en. A Közép Tiszán további fokozatos vízszintemelkedéssel, hosszan elnyúló tetőzéssel kell számolni.

Várható tetőző vízállások:
Tiszafüred 660 +- 10 cm, február 29 – március 01.
Kisköre-alsó 700 +- 10 cm, március 01-02.
Szolnok 700 +- 10 cm március 03.

Belvízhelyzet
Az előző naphoz képest az elöntött terület további 300 hektárral csökkent a Közép-Tisza vidékén. A csütörtök reggeli adatok szerint összesen 22 050 hektárt borít belvíz, amiből 8 200 hektár vetés, 5 000 hektár szántó. JNSZ megyében – a szomszédos vízügyi igazgatóság JNSZ megyei területének adataival együtt - 15 400 hektárt ural a belvíz. A KÖTIVIZIG Heves megyei területén 5 350 ezer hektár, a Pest megyei részen 1 200 hektár, Bács-Kiskunban 450 hektár, Csongrád megyét érintő területünkön 250 hektár belvízi elöntést regisztráltunk. Változatlanul I. fokú készültség mellett folyik a belvízmentesítés a kunhegyesi és a tiszakécskei szakaszokon, II. fokú a készültség a jászkiséri, a jászberényi, a mezőtúri, a ceglédi, a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei és a cibakházi szakaszokon. Az elmúlt 24 órában 57 stabil szivattyútelep és 16 mobil szivattyú együttesen 3,2 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. Ezen kívül az elöntött területekről tegnap is 43 ezer köbméter víz gravitációs elvezetése vált lehetővé.  A védekezésben szerdán 151 fő vett részt, köztük 74 gépész. A szakemberek folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását. A belvízbefogadó főcsatornák teltsége 80-90 %-os, továbbra is befogadó képesek.
Az önkormányzatok közül I. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Jászalsószentgyörgy, Jásztelek, Jászkisér, Túrkeve, Kunszentmárton és Örményes, míg II. fokban védekezik Sarud, Cegléd, Fegyvernek, Kétpó és Tiszafüred.
Az OMSZ előrejelzése alapján: Pénteken kezdetben keleten még eső, havas eső előfordulhat, délután számottevő csapadék már nem várható. Helyenként erős déli, délkeleti szél délutántól mérséklődik. Éjszakától a szél északira, északnyugatira fordul, és pénteken néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 4 és 8 fok között alakul. Szombattól keddig kezdetben még hosszabb időre is kisüthet a nap, majd többnyire erősen felhős idő várható. Az időszak második felében számíthatunk többfelé esőre, záporra.